19:41 / 08.10.2020 Политика

Комісія розглянула низку скарг щодо виборчого процесу

Комісія залишила без розгляду по суті скарги Гріщенка В.К. та Коца Ф.Г., суб’єктом оскарження в яких визначено Центральну виборчу комісію. У скаргах суб’єкти звернення просили Комісію, зокрема, визнати неправомірною її власну бездіяльність щодо ігнорування обов’язку перевірити Давиденко Л.О. як кандидата в народні депутати України на предмет відсутності обставин, які позбавляють особу, висунуту кандидатом у депутати, права бути обраною.

Рішення прийняте у звʼязку з тим, що ЦВК не є належним суб’єктом розгляду цієї скарги, оскільки не наділена повноваженнями щодо розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність самої Комісії.

Також залишено без розгляду по суті скаргу Самоходського І.О., у якій субʼєкт звернення просив, зокрема, визнати бездіяльність Київської міської територіальної виборчої комісії, що полягала у нерозгляді його скарги. Рішення прийняте у звʼязку з тим, що скаргу подано з порушенням строків оскарження, встановлених Виборчим кодексом України.

Разом з тим ЦВК звернула увагу Київської міської ТВК на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства в ході реалізації повноважень щодо підготовки і проведення місцевих виборів та організації своєї роботи.

Окрім того, залишено без розгляду по суті скаргу Донецької обласної організації політичної партії "ЗА МАЙБУТНЄ". У скарзі суб’єкт звернення просив, зокрема, визнати такою, що не відповідає вимогам законодавства бездіяльність Покровської міської територіальної виборчої комісії. Вона, на його думку, полягала у невиконанні належним чином рішення Донецького окружного адміністративного суду щодо реєстрації кандидатів у депутати Покровської міської ради, висунутих вказаною місцевою організацією політичної партії. Скаргу подано до неналежного суб’єкта її розгляду.

Також до ЦВК надійшла скарга ХЕРСОНСЬКОЇ МІСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ПАРТІЯ ІГОРЯ КОЛИХАЄВА "НАМ ТУТ ЖИТИ". В ній суб’єкт звернення просив, зокрема, визнати протиправною бездіяльність Херсонської міської ТВК щодо нездійснення нею належної перевірки документів, поданих для реєстрації двох кандидатів на посаду Херсонського міського голови.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, Комісія залишила її без розгляду по суті, оскільки скаргу подано до неналежного суб’єкта розгляду та з порушенням строків оскарження.

Про це BAGNET дізнався з повідомлення відділу взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК.