18:34 / 25.09.2020 Политика

В Україні 25% учнів вважають себе жертвами цькувань

Вже понад 2 роки діє закон про протидію булінгу, однак ефекту не так вже й багато.

Про це пише на своїй офіційній сторінці кандидат у депутати до Київради від партії «Слуга Народу» Ганна Іщенко.

«Діти шкільного віку сміливо оперують термінами, замислюються й дискутують що ж це за «боулінг» такий. Певний супротив, як матір школяра, відчуваю також з боку педагогічного колективу. Це пояснюється тим, що деякі особливості поведінки старшого покоління автоматом підпадають під визначення булінгу. Як сумістити молодість й досвід поколінь - завдання не з легких», - зазначає Ганна Іщенко.

В нашій країні 25% учнів вважають себе жертвами цькувань, і 40% з них - ніколи про випадки булінгу не розповідають батькам, бо банально не знають як це робити. З булінгом із боку своїх однолітків стикається понад 67% дітей! Фахівці, які консультують підлітків, відзначають, що коли вони розповідають про подібні ситуації, проживають це вдруге, соромляться й закриваються.

Як юрист і мати Ганна Іщенко рекомендує батькам звернути увагу на такі чинники, які можуть бути ознаками булінгу: 

  • Дитина не має друзів у школі (Можливо, вона просто інтроверт)
  • Боїться йти до навчального закладу й відверто саботує 
  • Демонструє низьку самооцінку
  • Соромиться повідомити про зіпсовані речі
  • Дитина напружена й сумна після школи або після спілкування у соцмережах.

«Здоровий контакт із дитиною допомогає своєчасно виявити її занепокоєння. Проста дружня підтримка творить дива, - зазначає Ганна Іщенко. - Іноді, свідомі батьки дуже добре розбираються в термінології, однак, не помічають дійсних бажань і настроїв дитини.

Крім цього, вважаю, що необхідно проводити комплексу роз’яснювальну роботу у школах та доносити до дітей, що цькування своїх однокласників та однолітків - це про неповагу до себе;

  • буде не зайвим запровадити розміщення оголошень з телефоном допомоги;
  • інформаційні лекції та уроки, доносити думку, що булінг соромить тих, хто цькує, а не тих, над ким знущаються.

Я маю досвід такої роз’яснювальної роботи. Вважаю право на повагу до своєї честі та гідності принципово важливим. А щоб воно не залишалось красивою обіцянкою на папері - формую команду вчителів, юристів, психологів, про активних батьків й старшокласників для публічного вираження своїх знань й думок, утворення платформи обміну такою інформацією».

Раніше Ганна Іщенко заявляла про те, що київська влада 2020 року не створила жодного нового місця для паркування.