20:42 / 15.09.2020 Политика

Чесні та безпечні місцеві вибори – у фокусі спільної уваги ЦВК та МВС

15 вересня член Центральної виборчої комісії Ірина Єфремова взяла участь у координаційній нараді під керівництвом Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, яка була присвячена підготовці відповідних підрозділів та фахівців до забезпечення проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року в регіонах.

У нараді також взяли участь Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, голова Національної поліції України Ігор Клименко, голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко, тимчасовий виконувач обовʼязків голови Державної міграційної служби України Наталія Науменко та тимчасовий виконувач обовʼязків командувача Національної гвардії України Володимир Кондратюк.

Під час заходу, зокрема, йшлося про особливості забезпечення правопорядку та попередження й припинення ймовірних порушень як громадського порядку, так і виборчого законодавства безпосередньо в день голосування. Також – про важливість супроводження членів виборчих комісій під час транспортування ними виборчих бюлетенів та інших виборчих документів. Окремо було закцентовано увагу учасників наради на забезпеченні заходів, спрямованих на унеможливлення поширення хвороби COVID-19, та контролі за їх дотриманням виборцями й іншими субʼєктами виборчого процесу.

Своєю чергою Ірина Єфремова детально поінформувала учасників наради про специфіку нинішніх місцевих виборів. За словами члена Комісії, ці вибори відбуваються як за новим виборчим законодавством, так і на тлі реформи адміністративно-територіального устрою. Окрім того, голосування проводитиметься в умовах адаптивного карантину, встановленого у звʼязку з пандемією коронавірусу.

– Виборчий кодекс України, відповідно до якого вибори проводитимуться вперше, на жаль, містить низку неузгодженостей, які Центральна виборча комісія намагається врегулювати своїми розʼясненнями, затвердженими відповідними постановами Комісії, – наголосила під час свого виступу Ірина Єфремова.

Вона також зазначила, що виборчий процес умовно можна розділити на своєрідні три групи: підготовка до проведення виборів, проведення агітації кандидатами та політичними партіями та власне сам день голосування і визначення результатів виборів. "Що стосується підготовчого процесу, то на сьогодні вже утворені територіальні виборчі комісії та виборчі округи, що стало можливим в результаті колосальної роботи величезної кількості людей, які були залучені до цих процесів", – додала член Комісії.

Сьогодні, як поінформувала далі Ірина Єфремова, розпочався процес висування кандидатів на місцевих виборах. При цьому проводити агітаційну роботу кожен з них має право розпочати лише наступного дня після його реєстрації територіальною виборчою комісією. "Нагадую, що з моменту висування кандидата можна притягнути і до адміністративної чи кримінальної відповідальності за порушення виборчого законодавства, одним із найпоширеніших з яких є підкуп виборців",  – наголосила вона. Та додала, що ЦВК буквально вчора ухвалила Розʼяснення щодо заборони надання грошових коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, інших матеріальних цінностей (непрямого підкупу), яким, окрім іншого, визначила й розмір коштів, який не повинна перевищувати вартість агітаційного матеріалу.

– Окрім того, Виборчий кодекс передбачає, що працівники Нацполіції приступають до виконання обов’язків за 8 днів до дня голосування. Комісія поділяє думку МВС, що це надто тривалий термін перебування правоохоронців на виборчих дільницях. Тож ЦВК сподівається, що Верховна Рада України підтримає відповідний законопроєкт, одним із положень якого пропонується зменшити зазначений термін, – зауважила Ірина Єфремова.

Також, за її словами, Комісія готова і до тісної співпраці з Державною прикордонною службою. Насамперед з огляду на те, що Кабінет Міністрів України дозволив на період підготовки та проведення місцевих виборів вʼїзд на територію нашої країни офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій.

Довідково. 5 грудня 2018 року був підписаний Меморандум про співпрацю між Центральною виборчою комісією та Міністерством внутрішніх справ України.

Мета зазначеної угоди полягає в консолідації зусиль, спрямованих на співпрацю щодо недопущення порушень виборчих прав громадян, а також забезпеченні дотримання встановлених Конституцією України та виборчим законодавством України принципів і засад виборчого процесу.

Про це BAGNET дізнався з повідомлення відділу взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК.