12:53 / 13.06.2020 Политика

Як Уряд поділив Україну

Кабінет міністрів підтримав зменшення втричі кількості районів в Україні. Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні в п'ятницю.

Кабмін затвердив план створення районів у частині реформи адміністративно-територіального устрою України. Кількість районів з 490 зменшиться до 129.

У постанові йдеться про таку кількість районів:

АР Крим - 10 районів, Вінницька область - 5, Волинська - 4, Дніпропетровська - 6, Донецька - 8, Житомирська - 4, Закарпатська - 5, Запорізька - 5, Івано-Франківська - 5, Київська - 6, Кіровоградська - 4, Луганська - 8, Львівська - 7, Миколаївська - 4, Одеська - 6, Полтавська - 4, Рівненська - 4, Сумська - 5, Тернопільська - 3, Харківська - 7, Херсонська - 3, Хмельницька - 5, Черкаська - 4, Чернівецька - 3, Чернігівська - 4.

Формування районів стане завершенням основного етапу адміністративно-територіальної реформи, кажуть в уряді.

"Маємо в жовтні, як і заплановано, провести місцеві вибори за новим адміністративним поділом, щоб країна могла рухатися далі в частині покращення сервісу держави для громадян. Гальмувати та затягувати процес не можна. Реформа насамперед робиться для людей, задля їхнього комфорту", - заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Зараз існують на мапі 490 районів, їх пропонують збільшити та створити втричі менше.

До речі, наявні райони України було сформовано ще за часів СРСР, у першій половині минулого століття, і вони не відповідають сучасним стандартам за дуже багатьма критеріями. Крім того, є райони, де живуть трохи більше 5 тисяч людей. А є райони, де живуть понад 180 тисяч. Через це є великі перекоси і виникають складнощі в управлінні. Відповідальність у таких районів однакова, а навантаження різне, і тому це, звичайно, теж треба виправляти", - сказав голова уряду.