19:52 / 06.12.2018 Одесса

Як керівник Одеської митниці Мартинов заробляє на експортерах разом з патентними "тролями"

Представники бізнесу та активісти вимагають припинити корупційні схеми на Одеській митниці, які почалися з приходом на посаду в.о. голови Мартинова С.В.

У заяві активістів до в.о. голови ДФС Олександра Власова йдеться, що 3 грудня на Одеській митниці почали затримувати швидкопсувні вантажі нібито під виглядом порушення експортером прав інтелектуальної власності на пакування, права на яке запатентоване Грицаєм Антоном Жановичем та Чорнеєм Іваном. Однак, як пояснюють юристи  представники ДФС, патент на зазначене пакування не є унікальним.

"На сьогодні митний реєстр містить 10  реєстрацій об’єктів права інтелектуальної власності – корисних моделей, що визначають спосіб  горіха волоського при транспортуванні. Очевидно, що ознаки формул цих корисних моделей (транспортування горіхів у мішках (полімерних, паперових чи сітчастих, картонних коробах тощо)) не є новими та тривалий час є загальнодоступними у світі, що ставить під сумнів їх патентоспроможність. Проте на цей час перелічені патенти є чинними, належать різним правовласникам та, згідно з  порядком, включені до митного реєстру, що ведеться ДФС", - йдеться у повідомленні ДФС, яке з'явилось на сайті після масштабної акції протесту проти корупції на Одеській митниці, що відбулась 5 грудня під стінами Фіскальної служби.

Однак у ДФС не згадали, що, попри наявність 10 подібних патентів, вантажі зупиняють і схиляють підприємців брати дозвіл на використання  лише у вищезгаданих осіб - Чорнея та Грицая. І це попри те, що підприємці вже мають дозволи на пакування від інших власників патентів. Відповідні документи були надані митникам, однак ті не реагують. І продовжують вимагати "домовлятись" (платити за нібито використання запатентованої ) з Грицаєм та Чорнеєм.

Активісти наголошують, що Чорней не тільки контрабандист, а ще і торгує з агресором - Росією. А колишній радник Януковича Грицай у свою чергу навіть був у міжнародному розшуку.

Також підприємці зазначають, що ці схеми здирництва та корупції щодо експортерів швидкопсувних вантажів відновилися після приходу на посаду в.о. голови Одеської митниці Мартинова Сергія Володимировича.

Зі слів активістів, в корупційних справах новий очільник митниці Мартинов не новачок. З березня 2018 року він на лагодив корупційну схему на імпортерах і з восени почав розбудовувати її на експортерах. З фактами перевищення службових обов'язків Сергієм Мартиновим активісти збираються звернутись до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Про схеми з патентами вже не раз говорили журналісти.