16:57 / 23.10.2023 Одесса

В Одесі хочуть знищити історичну пам'ятку

В Одесі на перетині вулиць Артилерійська та Краснова на території старовинного Другого єврейського цвинтаря, який діяв з 1875 по 1978 роки, хочуть збудувати автомобільну стоянку.

Як стало відомо Lenta.UA завтра, 24 жовтня, на розгляд постійної комісії Одеської міської ради з питань просторового розвитку, землеустрою та регулювання земельних відносин Трухановим Г.Л. разом з головою комісії Сташним С.А. та групою депутатів  Одеської міської ради винесене питання щодо оформлення за ТОВ «Екател Авто» земельної ділянки, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Краснова, 4-Б, що пов’язана будівельною компанією «Гефест», яка планує, в подальшому, здійснити забудову на даній території.  

Земельна ділянка має історичну цінність та є територією, яка розташована на місці старовинного Другого єврейського  кладовища, на якому досі знаходять могильні плити та останки похованих.  

Будівництво на території колишнього кладовища є знущанням над історією та пам’яттю людей, що можна розцінювати як антисемітизм, що є недопустимим. Крім того, на кладовище були поховані видатні особи, а саме: письменники  Менделе Мойхер-Сфорім, Лазар Кармен, професор Бардах – засновник першої станції швидкої допомоги в м. Одеса, архітектор А.Б. Мінкус, а також, Еммануїл  Бабель – батько Ісаака Бабеля, та багато інших.

Мешканці міста просять не допустити передачу даної земельної  ділянки ТОВ «Екател Авто» для подальшого на ній будівництва.   

В 2001 році на підставі рішення Одеської міськради від 10.08.2000 № 1587-XXIII було укладено договір з гаражно-будівельним кооперативом "Артилерійська" (код 24545282) про оренду земельної ділянки площею 0,7449 га. 

Ділянка виділена під автостоянку Громадської організації "Одеська обласна організація Всеукраїнської спілки автомобілістів", яка розташована за адресою: Одеса, вул.Краснова 4А/1 (згодом змінено на вул. Краснова,4Б). 

9 березня 2021 року було укладено договір купівлі-продажу громадською організацією "Одеська обласна організація Всеукраїнської спілки автомобілістів" та ТОВ "Екател Авто" (код 43768541), засвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Котом Д.Г., зареєстрований у реєстрі №17 

Кінцевий бенефіціар "Екател Авто" знаходиться в Греції та пов'язаний із будівельними компаніями. Це компанія Паппас Крістакіс Греція. 

Між "Екателом Авто" та спілкою автомобілістів ведеться судова суперечка, яка розглядається у Верховному суді України у складі касаційного господарського суду. 

"Будівництво на території колишнього цвинтаря є знущанням з історії та пам'яті людей, і є неприпустимим", - пишуть заявники у позовній заяві до суду.

Підготувала: Ніна Петрович