21:21 / 04.10.2023 Киев

У Департаменті охорони здоров'я КМДА вирішили заробляти на ветеранах війни

"Якщо голова КМДА тимчасово не зібьє цей тендер та тих, хто за ним стоїть, нас чекає ще один голосний скандал на мильярд! І це все дуже погано на фоні скорочення або можливої відмови від допомоги США і ЄС…", обурювався Олександр Соколовський у себе в Facebook.

Наприкінці літа він писав, що "в Оболонському районі Києва за 534 мільйони гривень збираються зробити ремонт фасадів, покрівлі та замінити вікна головного корпусу КП "Київського міського клінічного госпіталю ветеранів війни".

І перше питання, яке виникло - навіщо? Бо в госпіталі всі вікна вже й так металопластикові. Но їх вирішили замінити на інші металопластикові (!) вікна. І чому така космічна ціна на утеплення фасадів?

А потім з’ясувалося, що все ще печальніше і 534 млн. - це ще не всі затрати на дууууже дивний ремонт. Бо там ще 9 великих тендерних закупівель (в основному по 72 мільйони). А всього ремонт госпіталю обійдеться міському бюджету згідно проведених вже тендерних процедур більше ніж 1,1 млрд.грн.! Або майже 30 мільйонів долларів. Це тільки на ремонт, без будь якого так потрібного ветеранам сучасного медичного обладнання!

За цю суму, раз на це в бюджеті Київа знайшлися гроші, можна було на існуючій ділянці поруч з діючим госпіталем звезти нову сучасну будівлю площею не менше 20000 кв.м. та оснастити її всім необхідним обладнанням. Це приблизно 15 млн.$ на новобудову і стільки ж на меблі та обладнання. Бо на існуючий ділянці вже є всі технічні умови, яки завжди дорого обходяться будівельникам, да і земля вже є і її непотрібно відводити!

А поруч з новим остався би вже як є існуючий госпіталь. Може там все було скромно, але він впевненно функціював і оказував дуже важливу допомогу нашим пораненим, якім зараз дуже не вистачає місць для лікування після бойових поранень. І було б у нас в Пущі-Водиці два військових госпіталя!

Але замість цього департамент охорони здоров’я КМДА погодив ремонт існуючих приміщень за космічну і незрозумілу вартість. Нажаль… Бо комусь дуже треба під прикриттям благої справи для ветеранів встигнути до 31.12.23 "освоїти і розпилити" мільярд.

Але ще є шанс цього запобігти, було б тільки бажання. Бо після початку розголосу цієї історіі за вересень к справі підключилася Тимчасова контрольна коміссія Київради з питань перевірки видатків бюджету міста Києва під час воєнного стану. І після проведеної перевірки, в тому числі діяльності Департаменту охорони здоров’я КМДА затвердила звіт в якому:

  • -висловила недовіру Директору Департаменту охорони здоров‘я КМДА - Валентині Гінзбург і рекомендувала Київському міському голові Віталію Кличко її звільнити;
  • -направила дані звіту до правоохоронних органів з заявою про перевірку дій/бездіяльності на предмет наявності складу кримінального правопорушення у діях відповідних посадових осіб"

Про ситуацію, що склалася, повідомилау себе на сторінці голова ТКК Київради Зоя Ярош.

Сподіваємось, що звіт ТКК потрапить до порядку денного наступного засідання Київради (05.10.23), його буде затверджено і мер відреагує.

Далі буде…