13:55 / 18.09.2023 Киев

Чиновники КМДА видали капремонт за реконструкцію, щоб освоїти 1 мільярд гривень під час війни

Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту провів аудит Департаменту охорони здоров'я КМДА. У результатах аудиту зазначені втрати бюджету на 14,1 млн грн та спроби завдати збитків ще на 13,8 млн грн.

Як пише видання lenta.ua, зазначені втрати бюджету виникли внаслідок завищення цін будівельних робіт, а також виконання робіт ТОВ «Абсолют-Клімат», які не передбачені договірною ціною з КНП «Комунальний міський центр нефрології та діалізу». Про це у Facebook пише депутат Київради Микола Конопелько.

Раніше директор Департаменту охорони здоров'я Валентина Гінзбург разом із профільним заступником Кличка Миколою Поворозником об'єднали КНП «КМЦ нефрології та діалізу» з КНП «Київський центр трансплантації кісткового мозку», незважаючи на величезний опір медичних працівників цих установ, громади та депутатів.

«Впихнули невпихуєме – лікування нирок та трансплантацію кісткового мозку під виглядом переведення в одну реконструйовану будівлю. Ця реконструкція відбулася з порушеннями і згідно з результатами аудиту було завдано збитків міському бюджету на 14,1 млн грн», - заявив депутат Київради Микола Конопелько.

Цікаво, що цей же підрядник ТОВ «Абсолют-Клімат» виграв цього року абсолютно всі 10 тендерів на загальну суму 1,1 млрд грн на капітальний ремонт реабілітаційного центру в Оболонському районі. Це були 8 тендерів за 72 млн грн. на ремонти поверхів (окремо за тендером на кожен поверх), тендер на 16 млн та тендер на 534 млн грн. на ремонт покрівлі, фасаду та заміну вікон.

Вчора відбулося виїзне засідання Тимчасової контрольної комісії Київради з питань перевірки видатків бюджету під час воєнного стану, де депутати встановили факти правопорушень та те, що будівельні роботи відбуваються без дозвільної документації. Відсутні Дозвіл на будівництво, Договір на виконання будівельних робіт та Розпорядження КМДА щодо затвердження кошторисної вартості.

«Зафіксовано під протокол показання керівника лікарні як замовника робіт, представника департаменту охорони здоров'я як розпорядника коштів та представника генпідрядника ТОВ «Абсолют-Клімат», що відбувається заміна металопластикових вікон на … Увага! металопластикові вікна.

Двосекційні вікна чомусь змінюють на менші трисекційні розміри, мабуть, щоб додати робіт на віконні укоси.

Робиться спроба приховати частину робіт, на яких немає дозвільної документації та затвердження вартості попередніх тендерних контрактів.

Вивчаємо уважно попередні тендерні контракти. І там, як не дивно, немає робіт із заміни вікон», – заявив депутат Конопелько.

Тобто, за повною програмою ведуться будівельні роботи з тендеру на 534 млн грн. без дозвільної документації та без виконання відповідних процедур замовником та розпорядником коштів.

Вже виконано 80% робіт з ремонту покрівлі, велика кількість робіт із заміни вікон та частина фасадних робіт – підтвердили на камеру представник замовника та розпорядника коштів.

Скільки ще можна заробляти на війні та військових?

Іван Сергієнко