19:21 / 13.08.2023 Киев

У Києві дівчину відмовився приймати на роботу через ВІЛ-статус

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Зоомагазин відмовився приймати на роботу 20-річну дівчину, після того, як вони дізналися про її ВІЛ-позитивний статус. Звільнення обґрунтували "можливими ризиками для колективу".

Про цей випадок рух “Teenergizer” повідомив на своїй сторінці в Instagram.

Дівчина з іменем Ліза виявила свій ВІЛ-позитивний статус 16 років. З цього часу вона регулярно проходить необхідне лікування. Відкрито розповідаючи про свій стан, вона повідомила оточуючим про наявність вірусу імунодефіциту. Нещодавно вона здійснювала стажування в одному із зоомагазинів у столиці. Однак після того, як Ліза поділилася своїм статусом зі своєю колегою, керівництво припинило її стажування та відхилило пропозицію про подальше працевлаштування. Представники стажерки повідомили, що такий крок обумовлений її ВІЛ-статусом.

"Я ніколи не переживала подібний досвід. На мою адресу лунали дуже дивні теорії на кшталт: “а якщо ти поріжешся упаковкою з-під корму і піде кров?” Я намагалась пояснити, що я “безпечна”, але на наступний день отримала повідомлення, що мене там більше не хочуть бачити", — розповідає Ліза для “Teenergizer”.

Згідно зі статтею 2-1 “Кодексу законів про працю України”, будь-яка форма дискримінації у сфері праці на підставі стану здоров’я заборонена.

"Люди з ВІЛ+ статусом могли б згадувати про хворобу лише тоді, коли потрібно прийняти терапію. А не тоді, коли їх звільняють з роботи. Не тоді, коли бояться, що хтось випадково дізнається про статус і розповість іншим", — зазначають у “Teenergizer”.

Для довідки, в Україні, за даними Центру громадського здоров’я МОЗ, за січень-жовтень 2022 року офіційно зареєстровано 10239 випадків ВІЛ-інфекції, що на 19% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Це означає, що кожна п’ята людина, яка могла бути діагностована, не дізналася про свій ВІЛ-статус через війну.

Підготував: Сергій Дага