19:09 / 29.05.2023 Киев

На честь загиблого Романа Ратушного започатковано фестиваль

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Фестиваль пам’яті полеглого 2022 під Ізюмом громадського активіста і розвідника 93-ї бригади "Холодний яр" Романа Ратушного розпочався у Києві на галявині Протасового Яру, яку Роман захищав від забудови і збирався зробити там заказник.

Концертна програма за участю Мар'яни Садовської, сестер Тельнюк та гурту "Крихітка" пройшла у "Буряки-хол", що знаходяться неподалік галявини,  у приміщенні Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України.

Фестиваль "Протасів Яр" відбуватиметься з травня до вересня 2023 року і включатиме в себе кілька напрямків:

  • Мистецький (кінопокази, концерти, поетичні читання, лекції, створення муралу) 
  • Демократії і прав людини (дискусії, розмови, лекції, покази і обговорення документальних фільмів)
  • Історичний (лекції, екскурсії).

Перші кінопокази та лекції для молоді Роман Ратушний проводив на галявині з 2019.

"У своєму заповіті Рома написав: "Я не думаю, що є щось після смерті, тому я робив усе, щоб мої вчинки і дії продовжили моє життя". І, власне, це так зараз і відбувається. Цей фестиваль про життя – він про майбутнє. Рома переймався зміцненням нашої національної ідентичності. Він розумів, що йде цивілізаційна війна, що це війна за ідентичність. Тут у Протасовому Яру він збирав молодь, зовсім підлітків, читав їм Горліса Горського, показував їм фільми. Тобто, в будь-який спосіб, він намагався розкрити дітям, які тут живуть і які далі будуть розбудовувати і утримувати не тільки цю локальну громаду, а й всю Україну, те, що, власне, є нашою ідентичністю", – розповіла про ідею фестивалю матір загиблого воїна, поетеса Світлана Поваляєва.

Вона наголосила, що ключовим напрямком фестивалю є програма для молоді і дітей. Акцентр зроблять на культурі та правовій освіті.

"Я хочу, щоби діти до нас завжди приходили, щоби вони долучалися і бачили, якою прекрасною є їхня рідна країна, що це їхній дім, вони тут хазяї, і не варто нести сюди те, що проводить сюди війну і ворога.

Я дуже добре пам'ятаю 90 роки, коли я абсолютно винятково російськомовна, з російської школи, з російськомовної родини – вперше потрапляла на наші українські фестивалі типу "Червоної Рути", на виступи наших команд –  Братів Гадюкіних, ВВ – це повністю перевернуло мою свідомість. І, можливо, тоді почала прокидатися моя справжня ідентичність. Це ще одна мета фестивалю – не просто, щоб ми, як громада, трималися разом і захищали наш зелений простір, а щоби ми захищали нашу культуру і ростили дітей в цьому. Цей фестиваль про життя, про майбутнє", – каже Світлана Поваляєва.

Директорка Харківського літературного музею Ірина Григоренко, яка відвідала перший день фестивалю у Протасовому Яру, розповіла, що вважає захід ефективною формою збереження пам’яті про Романа Ратушного.

"Це фактично продовження того, що робив Роман із громадою. І в цьому є небайдужість і є щирість. Можна назвати вулицю, створити пам’ятний об’єкт – але як ця пам'ять про Романа буде триматись в цій назві, і скільки вона буде триматись, і для кого, як вона буде сприйматись – не знаємо. А от із подібними фестивалями все буде дуже зрозуміло", – каже Ірина Григоренко.

Директорка музею відзначила, що у війну необхідні такі заходи, які допомагають відрефлексувати пограничні досвіди, які зараз переживаємо.

 "Для мене – це фестиваль про спілкування. А нам сьогодні необхідно спілкуватись – збирати людей, обмінюватись думками, запалювати ідеями одне одного – щоби разом щось переживати, разом щось створити. Думаю, що отакі фестивалі, де збираються дуже багато прекрасних, красивих, інтелектуальних молодих людей – якраз про взаємообмін, який нам допоможе", – каже Ірина Григоренко.

Підготувала: Ніна Петрович