12:06 / 23.01.2015 Здоровье

Планы медицинской реформы в Киеве не учитывают печальных реалий диверсионной войны - Хорошаева

Приклади терактів ми бачимо уже мало не щодня: Одеса, Запоріжжя, Харків.

Плани по запуску «пілота» реформи сфери охорони здоров’я в Києві, що їх озвучило керівництво Мінздраву та КМДА, як виглядає, не враховують сумних реалій сьогодення, головним чином, умов неоголошеної війни, в яку втягнута Україна. Про це заявила в коментарі журналістам експерт-медик з 30-річним стажем, кандидат у депутати Київської міської ради по виборчому округу № 57 Ніна Хорошаєва.

За її словами, ані удосконалення стоматологічних послуг, ані перетворення столичних лікарень на комунальні підприємства, ані інші заплановані КМДА та урядом кроки не є пріоритетними в умовах війни.

«Чи порахував хтось, скільки людей зараз живе в Києві по факту, а не на папері? Скільки переселенців зі Сходу України переїхало в столицю? Десятки, сотні тисяч? Скільки і до того проживало та не було зареєстровано? Скільки поранених з поля бою привезли і привезуть до Києва? І чи варто в таких умовах вести мову про скорочення «ліжко-місць»  у київських лікарнях? Може, навпаки потрібно перепрофілювати «зайві» ліжка під сьогоденні реалії ? Хтось узагалі рахував необхідний для реальної кількості жителів Києва обсяг медичних послуг?» - заявила Ніна Хорошаєва.

На жаль, не є очевидним, що бойові дії завтра завершаться, наголосила лікар, більше того, розгортається диверсійна війна проти України та її населення. Приклади терактів ми бачимо уже мало не щодня: Одеса, Запоріжжя, Харків. Ніхто не може зі стовідсотковою впевненістю виключити і Київ, застерігає Ніна Хорошаєва.

«Попри все київська влада не бере до уваги ці страшні ризики. Насправді найголовніше, чим мають якнайшвидше зайнятися МОЗ та столична влада – це терміново створити систему оперативної медичної допомоги при терактах, пояснити населенню порядок дій у разі їхнього виникнення, як також по наданню першої допомоги постраждалим. Інакше якщо прийде біда, ми виявимося неготовими до неї», - заявила Ніна Хорошаєва.