12:43 / 18.01.2013 Здоровье

Військові стоматологи України втретє обмінялися досвідом

17-18 січня у Палаці ветеранів міста Києва відбулася третя науково-практична конференція «Сучасні аспекти розвитку військової стоматології України»

Унікальний за своєю суттю захід, у якому цього року взяло участь понад 200 лікарів-стоматологів Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України та Прикордонної служби, був започаткований у 2009 році з ініціативи начальника Центральної стоматологічної поліклініки МО України, професора кафедри стоматології Військово-медичної академії України полковника Р. Камалова. Безпосередніми організаторами стали Військово-медичний департамент МО України, військово-медичні служби МВС, СБУ і Прикордонної служби України.

Завдяки широкому залученню до участі в заході професорсько-викладацького складу Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Щупіка, Національного медичного університету ім. Богомольця, Військово-медичної академії України, провідних фахівців Науково-дослідного інституту стоматології України (м. Одеса), Національного інституту рака, Університету народної медицини та Асоціації стоматологів України відбувся обмін теоретичним і практичним досвідом між кількома поколіннями лікарів- стоматологів та лікарів щелепно-лицевої хірургії. Унікальний формат конференції дозволив кращим і досвідченим спеціалістам галузі, які проходили навчання у відомих закордонних клініках і вузах, поділитися знаннями і передовими технологіями з молодими колегами.

Серед основних питань, які було розглянуто протягом двох насичених днів були: етапи евакуації та надання медичної допомоги пораненим і враженим при ліквідації можливих військових конфліктів, техногенних і природних катастроф, сучасна діагностика стоматологічних захворювань та її роль у найшвидшому  одужанні пацієнтів, профілактика стоматзахворюваності військовослужбовців, а також розвиток сучасних технологій у галузі. Ці та інші аспекти було висвітлено у 24 різнопланових доповідях. Крім того, в рамках заходу лікарі-стоматологи Центральної стоматологічної поліклініки МО України і Головного військового клінічного госпіталю Міноборони провели 7 майстр-класів з основних розділів стоматології та щелепно-лицевої хірургії.

У ході роботи конференції її організатори прийняли рішення проводити такий представницький захід щорічно, а роботу, спрямовану на підвищення кваліфікації колег, перевести у безперервний режим. Задля цього планується організувати на постійній основі проведення різноманітних галузевих майстр-класів на базі військових шпиталів і стоматполіклінік усіх силових відомств. Головною метою низки таких заходів буде підвищення рівня стоматологічної та щелепно-лицевої допомоги до сучасного світового рівня.

Крім того, цього року буде продовжена започаткована раніше практика надання безкоштовної стоматологічної допомоги учасникам бойових дій і інвалідам силових структур.

За підсумками заходу всі учасники отримали відповідні сертифікати, а найактивніші - були заохочені цінними подарунками від спонсорів. Суттєва допомога меценатів дозволила організувати захід без залучення бюджетних коштів і провести його на безоплатній основі для всіх учасників.

Варто додати, що напередодні конференції було випущено змістовний збірник актуальних праць провідних стоматологів України, присвячений тематиці конференції. Також учасники конференції відвідали Музей стоматології і щелепно-лицевої хірургії.