11:59 / 03.04.2024 Здоровье

Гормональні препарати збільшують ризик виникнення пухлин мозку

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Тривалий прийом гормональних препаратів може збільшити ризик появи новоутворень, зокрема пухлин. Такі висновки містяться в останньому дослідженні Національного агентства з безпеки лікарських засобів та товарів медичного призначення Франції, опублікованому в журналі BMJ.

Французькі вчені з'ясували, що деякі види прогестагену, які містяться в препаратах, що застосовуються як засоби контрацепції і для лікування гінекологічних захворювань, можуть провокувати розвиток менінгіоми - пухлини в тканинах навколо головного мозку.
 
Більшість подібних новоутворень доброякісні, вони повільно ростуть, але потребують хірургічного видалення, оскільки тиснуть на мозкову оболонку.

Дослідження показали, що у групі ризику перебувають жінки, які приймають препарат понад рік. Однак, на думку деяких експертів, не варто турбуватися - шанс на розвиток пухлин надзвичайно малий.

У компанії Pfizer, яка виробляє популярний препарат Depo-porvera, також відзначили малі шанси розвитку менінгіоми, але запевнили, що вживуть заходів, спрямованих на попередження споживачів.

Раніше вчені довели, що замісна гормональна терапія (ЗГТ), яка широко використовується в період менопаузи, практично на третину підвищує ймовірність розвитку раку молочної залози.

Загалом ризик розвитку даного захворювання у пацієнток віком від 50 до 59 років, які не вдавалися до ЗГТ, становив 6,3%.

При цьому, що ймовірність появи цього виду раку у жінок, які впродовж п'яти років приймали естроген і прогестаген - гормони, які найчастіше прописуються для полегшення симптомів менопаузи, був набагато вищим і дорівнював 8,3%.

Таким чином перед кожною 50-ю жінкою, яка скористалася ЗГТ, постає реальна загроза розвитку раку.

Як раніше повідомляв BAGNET, цього року кількість хворих на рак товстого та прямого кишківника серед молоді може стати рекордною. 

Підготував: Сергій Дага