15:28 / 31.01.2024 Здоровье

На Закарпатті прямо на гірській дорозі жінка народила сьому дитину

Ілюстративне фото з відкритих джерел

27-річна жінка із села Варі народила свою сьому дитину прямо в швидкій. Закарпатські медики з подивом згадали, що на цьому ж повороті біля Берегового 12 років тому так само взимку довелося зупиняти авто, щоб прийняти 12-ї пологи багатодітної мами з того самого села.

І тоді, і зараз, завдяки професіоналізму фельдшерів швидкої і висококласних водіїв авто, немовлята народилися здоровими і їх з мамами успішно доставили до медзакладу, повідомляє "103 Закарпаття".

Пологи "на колесах" для медиків – завжди випробування, для породіллі – завжди ризик. У більшості випадків бригади швидких намагаються чимшвидше доставити жінку до пологового будинку. Але інколи немовлята дуже поспішають народитися і тоді доводиться зупиняти авто і проводити невідкладні заходи в автомобілі.

Так сталося і цього понеділка, коли бригада №602 у складі фельдшера Юрія Данича і водія Дезидера Блонера виїхала на виклик у село Варі, що на Берегівщині. Народжувала 27-річна багатодітна мама, що вже мала шестеро дітей.

Машина везла породіллю в пологовий дуже швидко, але, коли стало зрозуміло, що не встигають, авто зупинили під горою на в’їзді в Берегово.

"У жінки почалися стрімкі пологи. Породілля була дуже збуджена, ледь вдалося її заспокоїти", – розказує Юрій Данич.

Під цією горою народжуються богатирі

Народився здоровий доношений хлопчик. Перерізали пуповину, зробили все, що потрібно в таких випадках. Маму та дитя доставили до Берегівської лікарні ім. Бертолона Ліннера. Вони почуваються добре.

За 23 роки роботи на швидкій фельдшер Юрій Данич прийняв щонайменше з два десятки пологів. Пригадує що різні були обставини, але каже що ці, останні, – особливі, оскільки навіяли спогади про аналогічний випадок.

За його словами, він вже згодом зрозумів, що вони відбулися в тому ж самому місці, за тих самих обставин, і з такою ж неслухняною породіллею з того самого села.

У лютому 2012-го стояли морози до -22 градусів. А в УАЗику швидкої жінка народжувала свою 13-ту дитину (!!!).

"Народився справжній богатир – малюк вагою 5, 5 кг! Все теж, як і тепер, пройшло без ускладнень", – згадує Юрій.

Не дивно, що потім батьки новонародженого наполягали, щоб фельдшер став названим батьком малюка.

Підготував: Сергій Дага