15:47 / 30.01.2024 Здоровье

Вчені виявили новий метод поширення хвороби Альцгеймера між людьми

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Вчені виявили, що хвороба Альцгеймера здатна передаватися від людини до людини через рідкісні медичні захворювання. 

Про це свідчать результати дослідження вчених Університетського коледжу Лондона, опублікованому в журналі Nature Medicine, пише "УП.Життя".

За словами науковців, у період з 1959 по 1985 роки щонайменше 1 848 пацієнтів у Великій Британії отримували гормон росту людини, отриманий із гіпофізів трупів.

Ця практика була заборонена в 1985 році. Тоді з'ясувалося, що деякі пацієнти померли від хвороби Крейтцфельдта-Якоба (ХКБ), бо зразки гормону були забруднені білками, які провокують це захворювання.

Хвороба Крейтцфельдта-Якоба – це рідкісне смертельне захворювання головного мозку, спричинене інфекційним агентом пріоном (білком з аномальною структурою).

Після смерті 80 пацієнтів, які пройшли пересадку гормонів, у їхньому мозку виявили білок амілоїд-бета, що є характерною ознакою хвороби Альцгеймера. 

Водночас науковці не впевнені, що у померлих могла розвинутися хвороба Альцгеймера. 

Пізніше вчені дослідили вісьмох пацієнтів, які отримували людський гормон росту від трупів, але не мали ХКБ. У п’ятьох виявили симптоми деменції, а у трьох з них результати сканування мозку підтвердили діагноз хвороби Альцгеймера. 

У інших трьох пацієнтів ситуація була менш складною: одна людина мала легкі когнітивні порушення, інша повідомила про когнітивні труднощі, а ще одна – не мала жодних симптомів. 

Як зазначають вчені з посиланням на дослідження ДНК, лише п'ятеро пацієнтів мали схильність до розвитку хвороби Альцгеймера. 

За підсумком дослідження вчені стверджують, що хвороба Альцгеймера може виникнути внаслідок лікування забрудненими білками з гіпофіза.

"Це відбувається лише тоді, коли людині пересаджують певні тканини та клітини головного мозку. Але ці операції рідкісні", – повідомив співавтор дослідження Джон Колінг.

Команда науковців додала, що завдяки результатам їхньої роботи, вчені тепер знають про новий шлях поширення хвороби Альцгеймера. 

"Подібний спосіб пересадки клітин у людський мозок був заборонений понад 40 років тому. Нині фахівці дуже обережно ставляться до передачі тканин мозку між людьми", – зазначив професор біохімії Манчестерського університету Ендрю Дойг

Підготував: Сергій Дага