06:36 / 08.12.2023 Здоровье

В Україні все ще недостатній загальний імунітет проти кору, - МОЗ

Фото: Юлія Коршенко/suspilne.media

Міністерство охорони здоров'я продовжує фіксувати окремі випадки кору в Україні. Наразі не йде мова про епідемію, але враховуючи циклічність поширення кору в Україні, МОЗ уважно стежить за ситуацією, оскільки очікується невдовзі новий сплеск захворювання, повідомляє МОЗ.

Вже у вересні Міністерство повідомляло про випадки кору у 11 областях країни. Кожен такий випадок ставлять у відділ проблематичних ситуацій, оскільки він приносить загрозу для оточуючих, наголосив головний санітарний лікар України Ігор Кузін у своєму онлайн-інтерв'ю з експерткою ЮНІСЕФ Катериною Булавіновою.

"Кір надзвичайно швидко передається, особливо серед популяції, яка не є  захищеною, - зазначив Ігор Кузін. -  За ініціативи державної комісії ТЕБ та НС з травня 2023 року було запроваджено форсовану (додаткову) імунізацію нещеплених дітей".

За літній період додатково було щеплено 153 тисячі дітей, які вчасно не отримали щеплення проти кору з різних причин - пропустили, мали медичні протипоказання, яких зараз немає тощо. 

"Це лише 60% від кількості дітей, яких ми планували вакцинувати, - говорить Ігор Кузін. – Щонайменше 30% дітей  не вдалось охопити щепленнями із-за міграційних процесів: неможливо було зв'язатись з родинами – вони або переїхали в іншу область, або виїхали за кордон. Близько 8% не вдалось щепити через наявність медичних протипоказів. 2% - ті, хто відмовлявся з релігійних або особистих переконань"

Підготував: Сергій Дага