14:12 / 24.11.2023 Здоровье

Хвороби, які важко лікувати: ВООЗ назвала інфекції, стійкі до антибіотиків

Фото: Pexels

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України навели дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) про захворювання, які вже важко долати через стійкість збудників до антибіотиків.

Найбільша стійкість

Зазначається, що найбільшу стійкість мають збудники найпоширеніших на планеті інфекцій: туберкульозу, пневмонії, гонореї, інфекцій сечовивідних шляхів, деяких видів кишкової інфекції.

"Поширеність стійкості до кожного окремого антибіотика варіює від країни до країни, навіть від лікарні до лікарні, і, на жаль, швидко зростає", – йдеться в повідомленні.

Наприклад, від 8% до 93% випадків лікування сечовивідних шляхів від кишкової палички (головного збудника цих інфекцій) неуспішні через стійкість бактерії до антибіотика вибору ципрофлоксацину.

Лікування пневмонії

За словами експертів, пневмонія, що розвинулася в лікарні після перебування на апараті штучної вентиляції легень, у більшості випадків зумовлена штамами бактерій-пневмококів із множинною стійкістю до антибіотиків.

Золотистий стафілокок – звичайний мешканець людської шкіри – здатний викликати нариви, фурункули та запалення глибших шарів шкіри, а також системну інфекцію, запалення суглобів і пневмонію.

Особливо вразливі до цих бактерій люди з тимчасовою або постійною імуносупресією, а також ті, хто має відкриті рани або встановлені медичні пристрої (наприклад, катетери). Стійкі до метициліну стафілококи вдвічі частіше спричиняють летальні випадки, ніж чутливі до антибіотиків штами.

Лікування гонореї

Збудник гонореї набуває дедалі більшої стійкості до антибіотиків із груп сульфонамідів, пеніцилінів, макролідів, фторхінолонів і цефалоспоринів.

Єдиним поки що дієвим у всіх випадках препаратом залишається цефтриаксон. Але в Україні суттєво поширилася резистентність до цього антибіотика, і в разі появи стійкої гонореї її майже неможливо буде побороти.

Лікування туберкульозу

Понад 3% нових випадків туберкульозу та 18% випадків, які вже колись лікували, нині стійкі до кількох антибіотиків. Зокрема, до двох основних протокольних препаратів: рифампіцину та ізоніазиду.

Ефективність лікування туберкульозу з так званою множинною стійкістю – менш як 60%, і таке лікування потребує значно більшого часу та ресурсів.

Величезна всесвітня проблема

Поширення стійкості до антибіотиків – величезна всесвітня проблема, зазначили в МОЗ. І закликали не застосовувати антибіотики без призначення лікаря, мити руки, запобігати інфекціям шляхом вакцинації  та завжди обирати бар’єрну контрацепцію.

Підготував: Сергій Дага