13:53 / 14.11.2023 Здоровье

Стало відомо, скільки Covid-штамів циркулює в Україні та наскільки вони небезпечні

Фото: Pexels

Як повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, на сьогодні на території України циркулює понад 13 різновидів вірусу SARS-CoV-2 варіанту "Омікрон",  пише видання "РБК-Україна".

Важкий перебіг коронавірусу

Кузін зазначив, що певні особливості є в кожному штамі, але за клінічними симптомами йдеться або про середній, або про легкий перебіг захворювання.

"Випадки з госпіталізацією або смертельні випадки в нас, на жаль, припадають саме на вікову групу від 60 років або серед тих людей, які мають супутні захворювання", – пояснив Ігор Кузін.

Де найбільше хворих

За словами головного санітарного лікаря, як і раніше, найбільша кількість випадків Covid-19 фіксується в містах, де чисельність населення наближається до мільйона або перевищує мільйон осіб. Наприклад, це Київ і Львів.

Головний державний санітарний лікар звернув увагу на те, що всі вищезгадані штами мають певні спільні характеристики. І вони зводяться до того, що кожна нова мутація призводитиме до того, що вірус ще швидше передаватиметься від людини до людини, йому ще ефективніше вдається ховатися від імунної відповіді.

Наскільки вистачить щеплення

Ігор Кузін нагадав про рекомендації щодо базового курсу вакцинації. Його вистачає для здорової людини для того, щоб мати достатній рівень імунітету проти будь-яких штамів "Омікрону", що циркулюють зараз, або які з’являтимуться через деякий час.

Але люди, приміром, із тяжкими супутніми захворюваннями, а також українці віком понад 60 років мають набагато більший ризик захворіти або перенести захворювання на коронавірусну інфекцію у важчій формі. Саме тому таким пацієнтам медики рекомендують отримати додатковий бустер.

Підготував: Сергій Дага