12:37 / 03.11.2023 Здоровье

В Україні близько 14 різних штамів "Омікрону"

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Станом на зараз в Україні циркулює близько 14 різних штамів вірусу "Омікрону".  Виявлено десять випадків "Ерісу" – це різновид "Омікрону". Про це розповів "Главкому" голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

"Симптоми “Ерісу” такі самі, як і за інших відомих штамів COVID-19: біль у горлі, нежить, задишка, ломота в тілі, головний біль, лихоманка", – повідомив Радуцький.

Голова комітету Ради зазначив, що, за оцінками ВООЗ, глобальний ризик для громадського здоров’я населення цього штаму оцінюють як низький. Він підкреслив, поки що нових загроз, до яких не готова медична система, не прогнозують.

"Зараз маємо 5,1 млн доз вакцини для проведення щеплень. Державний контроль якості пройшли дві вакцини проти грипу. Це чотиривалентна інактивована корейська вакцина (114,6 тис. доз вакцини) та французька (151,1 тис. доз). Вони вже мають бути доступні в аптеках. Безкоштовною передбачена вакцинація для медиків: очікують постачання в межах проєкту PIVI 60 тис. доз вакцин проти грипу", – наголосив Радуцький.

Як повідомляв BAGNET раніше, світом шириться новий штам коронавірусу “Пірола”. Цей різновид коронавірусу є мутованою версію вже давно відомого штаму “Омікрон”. Випадки захворювань “Піролою” підтверджені у Данії, Франції, США, Великій Британії, Швеції, Таїланді, Ізраїлі, Іспанії, Канаді, Португалії, Австралії, Німеччині, Південній Африці, Південній Кореї та Японії.

Підготував: Сергій Дага