14:12 / 31.10.2023 Здоровье

Спалах гепатиту А на Вінничині: у лікарнях 174 пацієнти

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У Вінницькій області ще у пʼятьох громадах виявили гепатит А. Наразі у лікарнях з підтвердженим діагнозом перебувають 174 пацієнти. Про це повідомила обласна військова адміністрація.

Так, захворювання на гепатит виявили у Могилів-Подільському районі, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині.

Пацієнти перебувають в інфекційних відділеннях. На стаціонарному лікуванні з підтвердженим діагнозом перебувають 174 пацієнти, серед них – 29 дітей. Ще 25 пацієнтів одужали, їх виписали з медзакладів.

Найбільше пацієнтів перебувають у Клінічному центрі інфекційних хвороб — 89 з підтвердженим діагнозом та 12 з підозрою на гепатит А.

У міській клінічній лікарні — 31 пацієнт з підтвердженим діагнозом та один з підозрою. У дитячій обласній інфекційні лікарні — 23 дитини, у яких підтвердили діагноз та троє з підозрою. Усі пацієнти середнього ступеня важкості, важких немає.

Що слід знати про Гепатит А

Гепатит А – це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Дотримання гігієни під час приготування їжі та миття овочів і фруктів перед вживанням допоможуть запобігти передачі вірусу через харчові продукти.

Також не варто використовувати воду з неперевірених джерел, а будь-яку не бутельовану слід обов’язково кип’ятити перед вживанням.

Ретельне миття рук із милом після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям теж допомагає уникнути та запобігти зараженню.

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів.

Серед найпоширеніших симптомів:

  • слабкість;
  • підвищена температура;
  • діарея;
  • блювота
  • жовтяниця.

Проти гепатиту А можна щепитися, вакцини зареєстровані в Україні та продаються на фармринку.

Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Підготував: Сергій Дага