09:05 / 30.10.2023 Здоровье

Як лікувати гострий середній отит у дитини

Гострий середній отит (ГСО) — запалення середнього вуха, яке проявляється різким болем унаслідок інфекції, спричиненої вірусами чи бактеріями. Захворювання атакує людей різного віку, але частіше від нього страждають діти.

 У більшості випадків вірусний отит — це ускладнення респіраторних захворювань, але він швидко може перейти у бактеріальну форму та призвести до розвитку гострого гнійного отиту середнього вуха. Тому для лікування використовуються антибіотики на основі амоксициліну і клавуланової кислоти, які входять до складу препарату Амоксиклав. Амоксицилін вбиває бактерії-збудники, а клавуланова кислота підтримує його бактерицидну активність, забезпечуючи ефективність застосування.

Як не пропустити отит і правильно його лікувати

Основні симптоми ГСО включають:

  1. Біль — зазвичай відчувається всередині вуха, може бути інтенсивним і посилюватися при натисканні на козелок вушної раковини.
  2. Підвищення температури — інфекційний процес нерідко супроводжується лихоманкою та загальним нездужанням.
  3. Зниження слуху — виникає на тлі запалення в середньому вусі та скупчення рідини.
  4. Розрив барабанної перетинки — трапляється в окремих випадках і супроводжується відділенням гнійної рідини з вуха.

Консультація лікаря вже потрібна, коли дитина скаржиться на біль у вусі. Але маленькі діти, які ще не можуть пояснити свої відчуття, стають примхливими, погано сплять і втрачають апетит.

 Після проведення отоскопії лікар призначить лікувальні заходи залежно стану дитини:

  1. При болі у вусі — застосовуються зовнішні та пероральні знеболювальні препарати:
  2. краплі-анестетики, наприклад Отіпакс, але не слід використовувати при гнійних виділеннях;
  3. ібупрофен (при інтенсивному болю) — у сиропі чи таблетках.
  4. При високій температурі (вище 38,5-39 ˚С) — жарознижувальні (ібупрофен або парацетамол). Для дітей краще використовувати сиропи чи супозиторії.
  5. При нежиті – призначаються судинорозширювальні препарати та промивання носа. Для малюків, які ще не вміють вишморгуватись, слід використовувати спеціальні аспіратори для витягування слизу. При закапуванні носа краще підійдуть назальні краплі, а не спреї, тому що сильний струмінь може потрапити через слухову трубку в середнє вухо і ускладнити перебіг отиту. Лікування нежиті при ГСО — обов'язкова процедура, тому що вона допомагає зменшити набряк слизової оболонки носа та слухової труби та вийти ексудату вийти через євстахієву трубу природним шляхом.

Доцільність застосування антибіотика визначає лікар. Але найчастіше без нього не обійтися, особливо при отиті у немовлят. Для усунення бактеріальної інфекції у дітей використовуються таблетки та суспензії, які допомагають знизити запалення, усунути біль та температуру протягом 24-36 годин.