16:06 / 20.10.2023 Здоровье

В Україні "молодшають" інфаркти та інсульти: у МОЗ назвали причини

Ілюстративне фото з відкритих джерел

В Україні зменшується вік людей, які хворіють на інфаркти та інсульти. Однією з причин є низьке охоплення українців програмами раннього виявлення серцево-судинних хвороб.

Про це заявив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час виступу на Всеукраїнському з’їзді серцево-судинних хірургів у Києві.

"На нещодавній нараді з поширеності серцево-судинних хвороб фахівці наголошували: інсульти та інфаркти в Україні молодшають. Нам слід визначити три найважливіші пріоритети у наданні медичної допомоги пацієнтам із серцево-судинними хворобами – доступність, якість та безоплатність", – сказав Віктор Ляшко.

Він зазначив, що два роки пандемії COVID-19 та вже понад 600 днів російсько-української війни вкрай негативно позначилися на показниках раннього виявлення та скринінгах важких захворювань.

"Профілактика відійшла на другий план. Прогнозуємо, що це призведе до того, що складні хвороби виявлятимуться на задавнених стадіях, коли вже є потреба довготривалого та дороговартісного лікування", – зазначив Ляшко.

Раніше BAGNET повідомляв, що МОЗ  збільшило термін дії електронного рецепта на ліки, які пацієнт купує власним коштом, до 90 днів.  Раніше цей період становив 30 днів.

Підготував: Сергій Дага