10:24 / 20.10.2023 Здоровье

Мер Мелітополя розповів про дефіцит ліків в окупації

Фото: Ріxabay

Окупанти, як повідомляє міський голова Мелітополя Іван Федоров, не видають медичні ліки людям на окупованій території України, а просто відправляють їх додому помирати. Ця ситуація є вкрай серйозною і свідчить про відсутність гуманітарних принципів у відношенні до мешканців окупованих територій.

У Мелітополі немає ліків для важкохворих (орфанних) пацієнтів.

Ситуація, коли люди, які отримали російський паспорт і проживають на окупованих територіях України, не можуть отримати необхідні медичні ліки, є вкрай небезпечною. Гемофілія є серйозним захворюванням, і пацієнти з цим діагнозом потребують постійного доступу до необхідних медичних препаратів для уникнення життєвих загроз.

За повідомленням місцевих жителів, людей з такою хворобою цинічно відправляють помирати додому.

Ця проблема свідчить про гуманітарну кризу на окупованих територіях. Це також вказує на необхідність гуманітарної допомоги та підтримки для тих, хто перебуває під окупацією. Міжнародні організації, які працюють у галузі здоров'я та гуманітарної допомоги, мають важливе завдання у забезпеченні необхідних медичних ресурсів і вакцин для всіх, хто їх потребує.

Забезпечення доступу до безкоштовних ліків та вакцин для всіх громадян, незалежно від їх статусу або місця проживання, є фундаментальним правом і повинно бути гарантованим всіма державами і гуманітарними організаціями.

BAGNET нагадує, що МОЗ України збільшил строк дії електронного рецепта.

Підготував: Сергій Дага