14:50 / 06.10.2023 Здоровье

Коли варто робити щеплення проти грипу: поради сімейного лікаря

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Про вибір вакцини проти грипу і категорії, яким обов’язково потрібно зробити щеплення, в етері "КИЇВ24" розповіла лікарка загальної практики, сімейна лікарка Ганна Сєрова.

"Цьогоріч, я б сказала, це вчасна вакцинація буде, бо для того, щоб виробилась імуновідповідь, необхідно від двох до чотирьох тижнів. Отже, якраз усі ті, хто почне проводити щеплення зараз, буде мати імуновідповідь на той період, коли ми очікуємо першу хвилю", – розповіла Сєрова.

Нині в Україні доступна одна вакцина проти грипу.

"Наразі на ринку є вакцина з Кореї Джейсі Флу, і ми очікуємо французьку Ваксі Гріп. Так. Коли вона буде, ми не знаємо. Тому ми радимо щеплюватися тим препаратом, який наразі доступний. Адже, щоб вакцина потрапила до медзакладів, проводять ретельну перевірку. Тому неякісної вакцини не може бути у нас", – каже лікарка.

Щеплення насамперед потрібне людям з хронічними хворобами, вагітним і дітям.

"Обов’язково мають щепитися групи ризику. Діти, вагітні, люди з хронічними захворюваннями. Наприклад, ті, в кого бронхіальна астма, цукровий діабет, не мають бути без вакцинації. Навпаки, це суворе показання. Єдиний виняток для вакцинації – гострий стан на період щеплення, наявність лихоманки або якась гостра алергічна реакція. Діти до 6 місяців. І, як я сказала, гострий перебіг будь-якого захворювання, яке супроводжується лихоманкою. Тобто, якщо людина одужує і має залишковий нежить, це не є протипоказанням", – порадила сімейна лікарка Ганна Сєрова.

Підготував: Сергій Дага