13:34 / 15.09.2023 Здоровье

У Національному інституті раку запрацювало нове відділення

Фото: moz.gov.ua

В Україні відкрили перше реабілітаційне відділення при онкологічному медзакладі. Відтепер в Національному інституту раку в Києві доступна реабілітація для пацієнтів з онкологією та військовими травмами. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України.

Відділення відкрили у зв’язку зі зростанням попиту на реабілітацію.

"Це перше в Україні реабілітаційне відділення при онкологічному медзакладі. Ми вдячні партнерам та благодійникам за допомогу у розширені мережі реабілітаційних відділень у медичних закладах. Розвиток реабілітаційних послуг залишається одним з пріоритетних напрямків роботи Міністерства охорони здоров’я. Наразі ми фіксуємо, що попит реабілітацію зростає з кожним наступним днем повномасштабної війни", — розповів перший заступник Міністра охорони здоров’я Сергій Дубров.

Загалом щодня в новоствореному реабілітаційному відділенні зможуть приймати 60 пацієнтів на день. З ними працюватимуть мультидисциплінарні команди, яка складається з лікаря фізичної реабілітаційної медицини, фізичних терапевтів, ерготерапевтів, психологів, медичних сестер з реабілітації та асистентів.

Фахівці супроводжуватимуть пацієнтів з перших днів післяопераційного періоду.

У медзакладі вже облаштували три зали фізичної терапії, кабінети для відновлення й тренування ходи, для індивідуальних і групових занять, для підвісної терапії та занять на тренажерах, а також просторий санвузол, обладнаний для людей з інвалідністю.

Наразі у медзакладі реконструйовано три зали фізичної терапії загальною площею 100 м², відремонтовано та облаштовано кабінети для відновлення й тренування ходи, для індивідуальних і групових занять, для підвісної терапії та занять на тренажерах, а також просторий санвузол, обладнаний для людей з інвалідністю.

Додамо, що раніше стало відомо про те, що Міністерство охорони здоров’я не заперечує проти безрецептурного відпуску препаратів екстреної контрацепції, однак із з чіткими обмеженнями щодо віку пацієнтів.

У МОЗ кажуть, що у жінки є право перервати небажану вагітність, особливо, коли йдеться про випадки сексуального насилля. Однак зазначають, що усі контрацептиви екстреного застосування є гормональними, а тому "можуть мати серйозний вплив на здоровʼя та подальше самопочуття жінки".

Підготував: Сергій Дага