16:06 / 06.09.2023 Здоровье

Кабмін дозволив військовим без медичної освіти проводити переливання крові

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Уряд дозволив військовим без медичної освіти проводити переливання крові. Однак, для цього вони мають пройти відповідне навчання. Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я України.

У відомстві зазначили, що в Україні розширять спеціальну навчальну програму. Тренінг дозволить бойовим медикам здобути універсальні навички з переливання крові.

Зазначається, що така програма відповідає стандартам НАТО, оскільки там вважають за норму вчити бойових медиків без медичної освіти переливанню крові.

За даними відомства, таке нововведення дозволить суттєво зменшити відсоток превентивних смертей на полі бою, пов’язаних із крововтратою, адже далеко не кожен бойовий медик має медичну освіту.

І в більшості випадків допомогою пораненим на передовій та їх евакуацією займаються люди з відповідними навичками та досвідом, але без медичної освіти.

Так, за даними МОЗ, понад 60% смертей на полі бою пов’язані з крововтратою. Вчасне переливання крові або її компонентів може суттєво зменшити цей показник, оскільки дозволить виграти час на доставку пораненого до шпиталю.

Підготував: Сергій Дага