09:46 / 14.07.2023 Здоровье

Верховна Рада підтримала законопроєкт про медичний канабіс

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Народні депутати України проголосували в першому читанні за законопроєкт про легалізацію медичного канабісу в Україні. Про це повідомили народні депутати Ірина Геращенко та Ярослав Железняк.

Законопроєкт підтримали 268 депутатів.

Щоб законопроєкт набув чинності, депутати ще мають ухвалити його в другому читанні (перед цим можуть допрацювати), а тоді відправити на підпис президентові.

BAGNET нагадує, президент України Володимир Зеленський виступав на підтримку законопроєкту про медичний канабіс і наприкінці червня закликав парламентарів проголосувати за нього.

Що пропонують у законопроєкті?

МОЗ пропонує ліцензувати господарську діяльність із культивування сортів коноплі для медичних цілей. Для культивування канабісу для медичних, промислових цілей та в науковій і науково-технічній діяльності потрібно буде отримати дозвіл.

Також за обігом коноплі для медичних цілей та продуктів із неї буде постійний нагляд. Зокрема, кожна партія препаратів має маркуватись унікальним штрих-кодом.

Крім того, має бути електронний реєстр обліку переміщення медичного канабісу. Отримати препарати на основі канабісу можна буде лише за призначенням лікаря відповідно до медичних показань.

Підготував: Сергій Дага