16:06 / 13.07.2023 Здоровье

РНБО закликала Раду ухвалити закон про медичний канабіс

Ілюстративне фото з відкритих джерел

На найближчому пленарному засіданні депутати будуть розглядати законопроєкт № 7457 щодо легалізації медичного канабісу, тож Рада національної безпеки і оборони закликала нардепів ухвалити його.

Відповідне звернення опублікувала пресслужба РНБО.

У Раді національної безпеки і оборони наголосили, що "право на життя є невід’ємним правом кожної людини", а держава зобов’язана дбати про створення умов для ефективного і доступного медичного обслуговування для всіх.

"Законне використання медичного канабісу в лікувальних цілях – питання, яке обговорюються не вперше. Водночас доступ до ліків на основі канабісу може допомогти зменшити вираженість болю в онкохворих чи пацієнтів з епілепсією, хворобою Альцгеймера, розсіяним склерозом або психологічними розладами", – йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що за даними МОЗ, таких препаратів зараз потребують понад 2 мільйони українців, і війна призводитиме до зростання кількості людей з психічними проблемами.

"Сьогодні є велика кількість наукових досліджень, а також висновки профільних міжнародних установ, що підтверджують терапевтичний ефект медичного канабісу та його ефективність у медичних цілях. Ухвалення законопроєкту № 7457 буде ще одним кроком у напрямку гуманізму та зорієнтованості на потреби людей", – наголошують в РНБО.

BAGNET нагадує, що наприкінці червня президент України Володимир Зеленський підтримав легалізацію ліків на основі медичного канабісу в Україні.

Проєкт закону про медичний канабіс внесли до Ради ще у червні минулого року.

Своєю чергою, голова Координаційної ради БО 100% Життя Дмитро Шерембей заявив, що застосування заспокійливих медикаментів на основі CBD вкрай необхідне, щоб стабілізувати стан здоров’я пораненого у бою.

Підготував: Сергій Дага