12:19 / 25.06.2023 Здоровье

Розвідка США не має доказів походження коронавірусу з Уханьського інституту в Китаї

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Розвідувальні агентства Сполучених Штатів не знайшли прямих доказів того, що пандемія COVID-19 виникла внаслідок інциденту з витоком коронавірусів із Уханьського інституту вірусології в Китаї.

Про це йдеться у розсекреченому звіті Управління директора національної розвідки США (ODNI), передає Reuters.

У чотиристорінковому документі говориться, що розвідувальне співтовариство США все ще не може виключити можливість того, що вірус походить із лабораторії, однак воно не змогло виявити джерела походження коронавірусу, який спричинив пандемію.

"Центральне розвідувальне управління та ще одне агентство не можуть визначити точне походження пандемії COVID-19, оскільки обидві (природні та лабораторні) гіпотези спираються на значні припущення або стикаються з проблемами через суперечливі звіти", – йдеться в доповіді ODNI.

У звіті сказано, що, хоча в Уханьському інституті проводилися дослідження над коронавірусами, агентства не знайшли доказів конкретного інциденту, який міг спричинити спалах пандемії.

"У нас, як і раніше, немає жодних ознак того, що допандемічні роботи в інституті в Ухані включали дослідження SARSCoV-2 або його близький штам, а також жодних прямих доказів того, що перед спалахом пандемії стався конкретний інцидент за участю персоналу інституту, пов’язаний із таким дослідженням, який міг спричинити пандемію COVID", – ідеться у звіті.

BAGNET зазначає, походження пандемії коронавірусу є предметом бурхливих дебатів у Сполучених Штатах фактично відтоді, коли наприкінці 2019 року в Ухані було зареєстровано перші випадки захворювання людей.

Підготував: Сергій Дага