13:34 / 29.05.2023 Здоровье

Спалах кору в Європі: експерти назвали п’ять симптомів, на які варто звернути увагу

Фото: ua.depositphotos.com

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) повідомила про спалахи кору в 17 різних європейських країнах. У деяких людей кір може призвести до серйозних і потенційно небезпечних для життя ускладнень, тому важливо знати ознаки і симптоми інфекції.

Кір є висококонтагіозним захворюванням, що передається через кашель, чхання і тісний особистий контакт з інфікованими людьми.

Вірус може залишатися активним і заразним у повітрі та на поверхнях до двох годин і передаватися між інфікованими людьми від чотирьох днів після появи висипу до чотирьох днів після його загострення.

Як повідомляє Express, за даними ВООЗ, за останні 12 місяців найбільшу кількість випадків захворювання зареєстровано в Російській Федерації, Таджикистані та Туреччині (414, 610 і 466 випадків відповідно).

В Австрії, Сербії, Сполученому Королівстві, Узбекистані та інших країнах кількість випадків захворювання збільшилася тільки з початку 2023 року.

Експерти поділилися найпоширенішими симптомами кору:

  • висока температура;
  • нежить і кашель;
  • червоні очі, що сльозяться;
  • маленькі білі плями всередині щік;
  • висип по всьому тілу – зазвичай починається на обличчі та шиї, а потім поширюється далі.

За словами медиків, невакциновані діти, вагітні та будь-які нещеплені найбільше схильні до ризику зараження і найбільш уразливі до тяжких ускладнень, пов’язаних із вірусом.

Підготував: Сергій Дага