19:27 / 14.05.2023 Здоровье

МОЗ розповіло, як діяти при появі у Helsi фейкових записів до лікаря

Фото: pexels.com  

Українці стали скаржитися на фейкові записи прийомів у лікарів. 

Для пацієнтів, які мають сумніви у їхній достовірності та хочуть про це повідомити, Міністерство охорони здоров’я України повідомило про алгоритм дій.

"Ці дії допоможуть державі оперативніше реагувати та відправляти моніторингові групи до медзакладів, на які надходять численні скарги", – наголошують у МОЗ.

Якщо пацієнт помітив в особистому кабінеті фейковий візит, йому потрібно:

  • подати скаргу до НСЗУ за номером 16-77 чи за посиланням;  
  • або ж звернутися з письмовою скаргою до керівництва медустанови, де зафіксовано візит.

Кожну скаргу, додають у відомстві, перевіряють. У випадку порушення її навіть можуть передати в правоохоронні органи.

Також у МОЗ зазначили, що записи не завжди є фейковими. Іноді це може бути інформацію про вакцинацію, процедури чи медкомісію.

"Helsi" – це лише одна з багатьох інформаційних систем, яка допомагає з'єднувати медиків з центральною базою даних Електронної системи охорони здоров'я, де лікарі вносять дані про послуги. Їх вже потім використовує "Helsi", – зазначили у відомстві.

Додають, що у процесі роботи лікарів із системою дані про візити можуть з’явитися і помилково, людський фактор ніхто не скасовував, і можуть бути зловживанням зі сторони лікарів. За останнє є сувора відповідальність

Там також нагадують, що Національна служба здоров'я України (НСЗУ) аналізує кожен запис та виявляє невідповідності. Близько 10% цільових записів знімаються з оплати. За минулий рік виявили 16,7 тис. записів-повторів на "первинці". Це сприяло уникненню зайвих виплат на понад 5 млн гривень.

Перевірили також понад пів мільйона записів про смерть пацієнтів. Це дозволило перерозподілити суму у 158 млн гривень.

Підготував: Сергій Дага