15:09 / 02.05.2023 Здоровье

У МОЗ розповіли, як ВПО можуть отримати електронний рецепт

Фото: moz.gov.ua

У Міністерстві охорони здоров'я України пояснили, як внутрішньо переміщеним особам (ВПО) отримати електронний рецепт на рецептурні ліки, пише "Суспільне".

Як повідомили в МОЗ, для отримання електронного рецепта на ліки не потрібно укладати чи мати активну декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром.

"Тобто українці, які змінили місце свого проживання чи втратили звʼязок зі своїм сімейним лікарем, можуть отримати е-рецепт у будь-якого лікаря в закладі, який доступний для них за місцем перебування. Для цього не обовʼязково укладати декларацію з сімейним лікарем, важливо лише бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ)", – йдеться у повідомленні.

У міністерстві наголосили, що це проста процедура, яку швидко може здійснити будь-який лікар.

Які документи потрібно для отримання е-рецепта

Під час візиту до лікаря необхідно мати:

  • документ, що посвідчує особу (це може бути внутрішній паспорт, посвідка тощо);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН), якщо такий було присвоєно, або документ про відмову від його присвоєння;
  • для реєстрації дитини – свідоцтво про народження та документи, що посвідчують особу законного представника (батька чи матері).

Якщо сімейний чи особистий лікар на звʼязку, пацієнтові слід узгодити зручний формат комунікації, щоби отримувати повторні рецепти на ліки дистанційно.

"Для лікування від хронічних захворювань – у разі тривалого лікування або, наприклад, у випадку рецидивуючих захворювань – лікар може виписати повторний е-рецепт дистанційно. Для цього варто проговорити таку можливість з лікарем, а у разі необхідності – сконтактувати з лікарем в узгодженому форматі. При цьому ви лише отримаєте смс з номером рецепта та кодом його погашення, який треба повідомити фармацевту в аптеці", – пояснили у МОЗ.

Якщо сімейний лікар переїхав чи змінив місце роботи

У відомстві також зазначили, не є перешкодою для отримання медичної допомоги та рецепта на ліки, якщо ж, навпаки, сімейний лікар переїхав чи змінив місце роботи.

"У такому разі медичний заклад має забезпечити безперервність надання послуг з первинної медичної допомоги для пацієнтів, тобто ви можете звернутися до іншого лікаря, навіть якщо у вас не укладена з ним декларація", – зазначили у міністерстві.

У МОЗ нагадали, що є лікарі-спеціалісти, для прийому яких не знадобиться направлення від сімейного лікаря (наприклад, гінеколог, стоматолог, психіатр, нарколог, фтизіатр або ж лікар, у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями). За невідкладних станів можна звернутися до будь-якого лікаря закладу, який співпрацює з НСЗУ, теж без направлення.

Які ліки є рецептурними

Рецептурні ліки – лікарські засоби, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря та призначаються на спеціальних рецептурних бланках.

Цей перелік може включати зокрема:

  • антибіотики;
  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);
  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні препарати;
  • деякі антигістамінні засоби;
  • кроворозріджувальні препарати;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

BAGNET нагадує, з 1 серпня 2022 року МОЗ почало впроваджувати електронний рецепт на антибіотики. Така можливість є доступною в закладах, які підключені до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

З 1 листопада в Україні запровадили електронний рецепт на ліки, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини. Такий рецепт дійсний 10 діб.

З 1 квітня 2023 року в Україні усі рецептурні ліки відпускають за електронним рецептом. Такий рецепт можуть виписати у сімейного лікаря чи вузького спеціаліста приватної або комунальної лікарні.

Підготував: Сергій Дага