12:18 / 20.04.2023 Здоровье

Заразитися можна через м'ясо і молоко: лікар попередила про небезпечну інфекцію

Фото: ua.depositphotos.com

Більшість людей знають про такі інфекції, як вірус сказу, сальмонельоз, або стригучий лишай, які передаються від тварин до людей. Але є менш відомі захворювання, які загрожують серйозними наслідками для здоров'я.

Сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська розповіла ресурсу доказової інформації про здоров'я "Бережи себе" про небезпеку бруцельозу, яким можна заразитися від корів, овець, свиней, а також зрідка від котів та собак.

Фото: berezhy-sebe.com

Лікарка пише, що найчастіше цю бактеріальну інфекцію переносить велика рогата худоба, але і домашні тварини можуть її передати, оскільки у котів і собак бруцельоз не викликає симптомів. Заразитися можна через продукти харчування (м'ясо, молоко), але і контактний шлях не виключений.

В організмі людини бактерії потрапляють у лімфовузли, і після інкубаційного періоду, який може тривати кілька тижнів, починають проявлятися неспецифічні симптоми: підвищення температури до 39 градусів, слабкість, біль у м'язах, збільшення лімфовузлів, головний біль, порушення сну та пітливість.

"При появі перерахованих симптомів важливо повідомляти лікаря, що у вас був контакт із тваринами протягом останніх двох місяців", - попередила Дмитрієвська.

Лікують бруцельоз у лікарні, за допомогою антибіотиків та інших препаратів, які допомагають уникнути небезпечних наслідків хвороби – запалення внутрішньої оболонки матки у жінок, викидня у вагітних, запалення яєчок та придатків у чоловіків.

Щоб уберегтися від небезпечної інфекції, слід вживати молоко, молокопродукти та м'ясо з надійних точок продажу. Не купуйте їх на стихійних ринках, термічно обробляйте перед вживанням.

Підготував: Сергій Дага