12:18 / 11.04.2023 Здоровье

Лікарі назвали продукти для покращення роботи мозку

Фото: gettyimages.com

Вітаміни групи В, антиоксиданти та жирні кислоти омега-3 покращують роботу мозку. Про це розповіли лікарі-дієтологи, пише MedicalXpress.

Омега-3 захищає нервовий імпульс, який необхідний для повноцінного функціонування людини. Також омега-3 жирні кислоти знімають запалення і роблять кров більш рідкою. При атеросклеротичних бляшках і підвищеному або зниженому тиску вона допомагає крові проходити судинами та зупиняти утворення тромбів.

Насичені жирні кислоти містять жирна риба, волоські горіхи та лляна олія.

Серед вітамінів групи В дієтологи виділяють В12. Цей вітамін також важливий для роботи мозку. В12 міститься у продуктах тваринного походження: печінці та різних видах м'яса. Крім цього, для гарної памяті та кмітливості потрібно приймати антиоксиданти - рутин, кверцетин, рефінатроз та поліфеноли.

Ці речовини захищають клітини головного мозку від руйнування, а також зберігають вітамін С, який продовжує роботу антиоксидантів і не дає їм окислитися.

Для заповнення норми антиоксидантів необхідно вживати чорницю, гранат та лохину. Варто додати до раціону вітамін D, клітковину та магній. Серед продуктів, які містять магній дієтолог виділила моркву, шпинат та м'ясоВітамін D є в печінці тріски, жирній рибі та яйцях.

Досить лише однієї ложки печінки, щоб заповнити добову норму вітаміну D. 

Клітковина міститься у всіх видах овочів, однак лікарі окремо виділяють часник.

Він має протизапальну дію нарівні з аспірином. Покращує кровообіг і не дає тромбоцитам склеюватися до стану тромбів, а також знімає запалення у судинах.

Підготував: Сергій Дага