16:06 / 03.04.2023 Здоровье

Китайські науковці створили батарею-імплант, яка допомагає вбивати пухлинні клітини

Фото: ukrinform.ua

Китайські дослідники з Університету Фудань розробили батарею на основі солоної води, що імплантується під шкіру і самозаряджається, вона допомагає вбивати пухлинні клітини, регулюючи саме середовище, що підтримує зростання пухлини.

Про це пише "Укрінформ".

У ході досліджень, проведених на мишах, було продемонстровано, що розроблений пристрій активізує протипухлинний ефект тирапазаміну, створюючи умови дефіциту кисню в пухлинах, щоб вибірково вбивати їх гіпоксичні клітини.

При сумісному застосуванні батареї та тирапазаміну обсяг пухлини зменшувався в середньому на 90% упродовж двох тижнів, а у чотирьох із п'яти мишей пухлина зникла зовсім.

Сама ж батарея складається з біосумісного поліаміду на основі карбонілу і металевого цинку.

Крім цього, батарея може формувати цикл розрядки та самозарядки для безперервного споживання кисню в пухлинах миші, регулюючи таким чином вміст кисню в пухлини та рівень pH (водневий показник).

"Ця робота є перехресним дослідженням між технологією батарей та біотерапією, яке не тільки забезпечує новий метод протипухлинної терапії, а й створює прецедент для застосування батарей у медицині", – зазначив професор університету та співавтор статті Ся Юньяо.

Підготував: Сергій Дага