15:47 / 21.03.2023 Здоровье

Потенційно смертельний: у лікарнях США поширюється стійкий до ліків грибок

Фото: pixabay.com

У медичних установах США швидко поширюється грибок Candida Auris або C. Аuris, який може викликати важкі захворювання у людей з ослабленою імунною системою.

Як повідомили дослідники CDC, кількість пацієнтів, у яких діагностовано грибок, а також число тих, хто за результатами скрініга є його переносником, зростає з тривожною швидкістю.

Нове попередження CDC з’являється, коли Міссісіпі бореться зі зростаючим спалахом грибка. З листопада щонайменше 12 людей були інфіковані C. Auris, з низ чотири людини померли.

За даними CDC, грибок можна знайти на шкірі та по всьому тілу. Це не загроза для здорових людей, але близько третини хворих на C. Аuris помирають, пише NBC News.

Нове дослідження показало, що C. Аuris наразі знаходиться в більш ніж половині штатів США. Медиків непокоїть збільшення числа зразків грибків, стійких до звичайних методів лікування.

"Нові результати викликають занепокоєння. Це інфекція, яка виникає у вкрай хворих людей", – зазначив епідеміолог, експерт з інфекційних захворювань Валід Джавід.

За словами Джавіда, основна проблема полягає в запобіганні поширенню грибка серед пацієнтів у відділеннях інтенсивної терапії лікарень.

Хоча гриб був вперше ідентифікований в 2009 році в Азії, вчені визначили, що C. Аuris вперше з’явився у всьому світі приблизно десятьма роками раніше, коли його помилково ідентифікували як інший грибок.

Підготував: Сергій Дага