17:41 / 03.03.2023 Здоровье

Популярний заспокійливий засіб викликає залежність, - невролог

Навіть популярні та звичні ліки, такі як аспірин для серця, мають свої особливості застосування. Щоб уникнути потенційних ризиків, їх прийом слід обговорювати з лікарем. Стосується це і корвалолу, який багато людей самі призначають собі як заспокійливий і "серцевий" засіб. Невролог Олександра Щербет на порталі доказової інформації про здоров'я "Бережи собі" розповіла, чим він може бути небезпечним.

"Корвалол дістався нам у спадок від радянської медицини, хоча винайшли цей препарат у Німеччині, у 40-х роках минулого століття під назвою "Валокордин". Але Німеччина, як і інші країни Європи, не використовують цей препарат уже дуже давно", - каже лікар.

Головну небезпеку корвалолу фахівці бачать у його складі: до нього входить фенобарбітал та етилбромізовалеріанова кислота.

"Фенобарбітал - це наркотична речовина, яка при тривалому та неправильному вживанні може викликати залежність. Також фенобарбітал має токсичну дію на серцеву та нервову системи. Негативно впливає на організм і валеріанова кислота", - пояснює Щербет.

За словами невролога, люди старшого віку за звичкою приймають корвалол за будь-яких неприємних відчуттів у ділянці грудної клітки. Таке зловживання може у довгостроковій перспективі нашкодити здоров'ю серця. Також через нього є ризик пропустити реальні ознаки інфаркту.