12:56 / 02.02.2023 Здоровье

Третина ВІЛ-інфікованих в Україні перестали отримувати допомогу, – NYT

Фото: pixabay

До кінця літа 2022 року майже третини ВІЛ-інфікованих громадян в Україні перестали отримувати допомогу від держави на тлі війни у країні. Про це повідомила газета The New York Times з посиланням на дані Центру громадського здоров'я України.

Працівники соціальної сфери скаржаться, що після початку бойових дій у країні поменшало ліків від ВІЛ. За їхніми словами, прогрес української влади щодо безпечного лікування ВІЛ-інфікованих був практично зведений нанівець військовими діями.

Як зазначає газета, найбільше страждає одна з найуразливіших груп населення - секс-працівниці. Проституція в Україні є незаконною, однак на початок 2022 року у країні було близько 53 тис. секс-працівників. Секс-працівниці розповіли виданню, що через бойові дії та кризу в країні їхні доходи впали приблизно вдвічі.

Варто додати, 30 січня у польскому Кракові розпочався "національний діалог" представників України та Глобального Фонду з приводу фінансування програм з профілактики та протидії ВІЛ-інфекції в умовах військової агресії та післявоєнний період у 2024-2026 роках.

Серед планів на цей тиждень -  попри виклики, спричинені війною, забезпечити сталість надання послуг пов’язаних з профілактикою, діагностикою, лікуванням ВІЛ-інфекції, доглядом та підтримкою ключових груп щодо інфікування ВІЛ.

Серед глобальних завдань діалогу - презентація національної стратегії протидії ВІЛ та погодження обсягів фінансування для її реалізації у 2024-2026 роках. 

BAGNET нагадує, з кінця 2021 року у США випробовують на людях вакцину від ВІЛ, яка робить людину невразливою півроку.

Підготував: Сергій Дага