12:10 / 12.10.2022 Здоровье

"Центр допомоги учасникам АТО" заборонил військовим заходи з реабілітації

Керівництво КБУ "Центр допомоги учасникам АТО" заборонило військовим, ветеранам, учасникам Революції Гідності, ветеранам з інвалідністю внаслідок війни та їх родинам заходи з реабілітації, відпочинку та активного відпочинку.

КБУ – це КОМУНАЛЬНА БЮДЖЕТНА УСТАНОВА Київський міський центр допомоги учасникам Антитерористичної операції, який повинен перейматися проблемами Захисників України та родин загиблих і допомагати їх вирішувати. Волонтер, Голова ГО Родини "Небесної Сотні", президент БФ "Нове Відродження України" Юлія Цепун розповіла про це детально.

"Близько 5-ти років тому я прийшла працювати в КБУ, і зраділа, що всі мої волонтерські напрацювання та волонтерська робота з 2015 року вивелась на рівень міста Києва.

Підтримка та допомога родинам Захисників, а саме: майстер-класи для дітей; екскурсії у театри, цирки, музеї, наші етнічні локації для дітей та дорослих; відпочинки, активні відпочинки, моральна та фізична реабілітація, заняття спортом для усієї родини; безліч заходів по вшануванню пам’яті Героїв, дитячих заходів, родинних заходів; заходів, зборів та спортивних змагань для наших військових та ветеранів війни, – з цим всім я прийшла в КБУ та продовжила працювати як співробітник Центру.

“Керівництво КБУ “Центр допомоги учасникам АТО” заборонило військовим заходи з реабілітації”– Ярослав Бондаренко

У мене підписаний меморандум про співпрацю з «Х-Парк», завдяки чому родини Захисників безкоштовно, 5-й рік відвідують локації екстрим парку та безкоштовно користуються спортивним інвентарем.

У 2021 році ми з волонтерами Юрій Зозуля, Ярослав Бондаренко започаткували проєкт «База 4.5.0.» – створення військового інноваційно-реабілітаційного центру у столичному екстрим-парку X-Park, після чого я звернулася до всіх, у тому числі і до керівництва КБУ зі словами «долучайтесь!».

Як випадково виявилося (у серпні 2022 року), до нашого проєкту «База 4.5.0.» керівництво КБУ все ж таки долучилось, але!

1. Ідея, функціонал, основні напрямки та акценти роботи реабілітаційного центру були змінені, бо у людей до кінця навіть не було розуміння, що саме та для чого ми створюємо центр;

2. Ярослав Бондаренко, Юрій Зозуля та я – ніде не згадувались, при тому, що кабінетами* Києва шарилася презентація нашого проєкту, з нашими описами, напрацюваннями, фото. Нашу презентацію навіть не вивчили і не дочитали до кінця, бо в кінці презентації були вказані наші прізвища та наші ГО Родини “Небесної Сотні” і БФ “Нове Відродження України”, як засновників проєкту…

Їх не витерли, бо не побачили, не побачили – бо навіть не дивилися, але стало питання у посадовців, що отримали цю презентацію: «чому ми не знали, що ви доцільні до цього проєкту?, що це проєкт ваш, чому нам про це ніхто не повідомив?»

… Ну да ладно, у столиці потреб багато, бо дуже багато Захисників, що потребують такого центру, або навіть центрів. В Києві вже більше 100тис родин захисників, більше 5тис бійців з інвалідністю внаслідок війни, і ми продовжуємо далі створювати реабілітаційний центр «База 4.5.0.», але пішли наслідки. А наслідки пішли тому, що в них не вийшло мовчки вкрасти проєкт, подати як свій, щоб тихенько розпилити бюджет. Я стала заважати.

Спершу я зіткнулася з хамством – зам директор КБУ Павло Долинський дозволив собі з нецензурною лайкою та образами в мою адресу орати на мене в присутності директора Київського міського центру допомоги учасникам АТО Георгія Кунаха та інших співробітниках КБУ. Але, ні Георгій Кунах , ніхто з присутніх співробітників КБУ «справжнього чоловіка-АТОвця-захисника» не зупинив, не закрив йому рота, та навіть не зробив зауваження…

Далі, мій телефон червоніє від дзвінків з КМДА та бійців з передової, і мені повідомляють, що у керівництва КБУ «горить», бо постала головна проблема – я заважаю і треба звільнити мене з КБУ. Дехто з керівників КБУ бігає по КМДА і намагається розносити плітки людям, з якими я працюю по волонтерці з 2015 року, а на передовій намагається підбурювати проти мене моїх друзів – колег волонтерів… Гідні* вчинки «справжніх чоловіків».

Але крапкою для мене стало інше: три тижні тому у КБУ мені наказово повідомили (в.о. директора Анна Швиденко), що б я більше не займалася будь-якими заходами з родинами Захисників у столичному «Х-Парк»…

Тобто, особисті мотиви керівництва КБУ (Нагадую! – ЦЕНТРУ ДОПОМОГИ УЧАСНИКАМ ВІЙНИ!!!) вже вплинули на інтереси родин Захисників! «Зробимо Цепун некомфортно». Захисники та їх родини, діти!!! – забутьте про безкоштовні сапи, каяки, рафтинг, волейбол, баскетбол, катання на електро самокатах, тощо…, важко поранені бійці, що втратили на війні кінцівки – забутьте про серфінг та хвилі за катером, бо треба Цепун якось «добити».

Я пішла у відпустку, сподіваючись, що за 3 тижні керівництво Центру включить мізки, зрозуміє що робить та ситуація зміниться, але марно.

Сьогодні, 6.10.2022р я виходжу з відпустки, щоб залишитися працювати у Центрі допомоги АТО або звільнитись з закладу, який не відповідає навіть своїй назві.

Публічно повідомляю керівництво КБУ, що я відмовляюсь виконувати деструктивні накази/повідомлення, які суперечать цільовій діяльності КП «Київський міський центр допомоги учасникам АТО» та ущемляють інтереси родин Захисників та військових. Нагадаю, що до останніх подій, пов’язаних з вашою незрозумілою, як для керівництва КБУ поведінкою, усі тренування у «Х-Парк» анонсувалися на офіційній сторінці КБУ та подавалися у звітності, тобто, до останнього часу керівництво Центру все влаштовувало протягом років.

Необхідну для родин військових багаторічну волонтерську діяльність я не кину та продовжу її і без Центру, який ви перетворили у вашу особисту кишенькову* контору.

Прошу Київську міську державну адміністрацію – КМДА ( Кличко Віталій Володимирович, Хонда Марина Петрівна), Департамент соціальної політики КМДА (Світлий Руслан Валентинович) звернути увагу на деструктивну діяльність керівництва КБУ та на аморальну робочу обстановку, створену хамською поведінкою, неповагою як і до відвідувачів так і до співробітників Центру з боку зам директора КБУ Павла Долинського. Хочу нагадати, що в Центрі допомоги працюють дружини загиблих Героїв, волонтери, та не так давно, після подібного випадку – хамства, образ та криків Павла Долинського, що не знає значення слів субординація, дипломатія та вихованість – з КБУ звільнилася відома та поважна в Україні волонтер.

Вважаю, що керівництво Центру після своїх ганебних вчинків та дій не має навіть морального права працювати у Центрі допомоги, який повинен відповідати за благополуччя родин Захисників.

Особисто я за посаду не трималась та не тримаюсь, посади вищезгаданих керівників мене не цікавили та не цікавлять.

КБУ потребує вихованого та взірцевого керівництва, що працюватиме на благо наших Героїв та їх родин.

Щодо подальшого відвідування родинами Захисників столичного Х-Парку, я повідомляю:

З адміністрацією парку були визначені локації, які можна буде безкоштовно відвідувати у осінньо-зимовий період:

Тюбінг, тюбінг за канаткою, сноуборд та лижі за канаткою, критий пляжний волейбол, футбол, керлінг на кризі, моржування, СПА сауна, шерп.

Щодо діток Захисників – продовжуємо так само проводити майстер-класи та залучати до цікавих екскурсій/заходів" – написала  Юлія Цепун

Елена Коваль