16:06 / 27.04.2022 Здоровье

Вчені стурбовані епідемією загадкового гострого гепатиту серед дітей

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) активно досліджує випадки гострого гепатиту невідомого походження. Про це повідомила на брифінгу старший науковий співробітник ВООЗ Філіпа Істербрук, повідомили в ефірі всеукраїнського телемарафону.

За її словами, у світі зараз підтверджено близько 160 випадків гострого гепатиту невідомого походження, вони "активно досліджуються фахівцями".

Ми розглядаємо цілий спектр різних факторів, можливі інфекційні та неінфекційні джерела цього захворювання. Ми досліджуємо як колишні, так і нові випадки, про які нам повідомляють країни.

На даний момент не були виявлені віруси, що спричиняють гострий вірусний гепатит (A, B, C, D та E). Не виявлено жодної з відомих бактерій або вірусів, які викликають розлад шлунка або гастроентерит.

З опитувальних листів, які були заповнені по всьому світу, випливає, що немає жодних чітких зв'язків з якоюсь їжею, препаратом, чи поїздкою до якогось певного регіону. І що важливо, ніщо не вказує на наявність зв'язків із вакциною від коронавірусу. Більшість дітей не були вакциновані від коронавірусу. Можливо це пов'язано з аденовірусом, це можлива гіпотеза походження цього захворювання.

Раніше ВООЗ повідомила, що зареєструвала 169 випадків гострого гепатиту невідомого походження у дітей у 12 країнах, включаючи Велику Британію, Іспанію, Ізраїль та США. При захворюванні спостерігається зростання рівня ферментів печінки та у багатьох випадках - шлунково-кишкові симптоми, включаючи біль у животі, діарею та блювання.

Що треба знати про гепатит

Підготував: Сергій Дага