19:00 / 25.02.2021 Здоровье

Лікар розповів, чи потрібно вакцинуватися тим хто перехворів на COVID-19

Якщо людина перехворіла на COVID-19 і має антитіла, то щеплення робити не обов’язково. Про це розповів лікар-інфекціоніст Віталій Євтушенко, передає УНН.

“Рівень антитіл — це показник захисту організму. І якщо ці антитіла є, то який сенс вакцинуватися тут і зараз? Краще вакцинуватися тоді, коли падає титр антитіл. Бо коли є антитіла — вони будуть зв’язувати антиген, який ми вводимо і вакцина не буде таким потужним стимулятором”, — пояснив він.

Деталі

Євтушенко розповів, як перевірити, коли час вакцинуватися.

“Це можна зробити спеціальним тестом на антитіла (ІФА-аналіз на антитіла, — ред.). У кожної людини кількість антитіл виробляється і тримається по-різному, тому про періодичність тестування говорити у загальному не можна. Слідкуйте за антитілами і вакцинуйтесь, коли вони впадуть”, — порекомендував лікар.

Доповнення

У Запоріжжі сьогодні повідомили, що 40% лікарів погодилися вакцинуватися, третина вже перехворіла і поки вакцинуватися не буде, а решта — відмовилися.

“Коли ми почали збирати списки готових на вакцинацію, це була одна цифра. Ця цифра є динамічна, і все таки є позитивна тенденція, що число лікарів, які погоджується на вакцинацію, зростає. Це пов’язано з тим, що вони прийняли це рішення і з тим, що термін, після того як вони перехворіли на COVID-19 і їм можна проводити вакцинацію, підходить до завершення, тобто вже проходить півроку з моменту перших симптомів”, — розповів директор Департаменту охорони здоров’я Олексій Кулинич.