16:21 / 17.10.2020 Здоровье

Кому краще зробити щеплення від COVID-19 першим - дослідження

Як виявилося, щоб зупинити пандемію, першими вакцину від коронавірусу повинні отримати зовсім не люди з груп ризику.

Вчені встановили найбільш ефективний спосіб використання вакцини від коронавірусу, якщо і коли вона стане доступною. Як виявилося, першими щеплення повинні зробити люди віком 30-59 років. Це буде мати найбільший вплив на поширення COVID-19, повідомляє unian.ua.

Зазначається, що його результати ще не пройшли фахову перевірку. А отже до них потрібно поставитися обережно. Втім, міжнародна команда вчених дійшла висновку, що якщо першими вакцину отримають молодь і люди середнього віку, це "більш ніж вдвічі" підвищить її ефективність у скороченні поширення коронавірусу.

Дослідники з'ясували, що в 179 країнах люди у віці 30-59 років утворюють "групу високого пріоритету", тому що вони найбільше контактують з іншими. А це означає, що вони частіше хворіють самі й розповсюджують COVID-19. Дослідники стверджують, що від правильного застосування вакцини сильно залежить її ефективність.

"Вакцинація повинна бути, перш за все, націлена на молодих і дорослих середнього віку. Оскільки ці люди найчастіше заражаються й передають інфекцію. Вакцинувавши конкретні вікові групи ми можемо радикально скоротити кількість доз, потрібних для скорочення поширення вірусу", - сказав співавтор дослідження з Університету Джеймса Кука в Австралії Майкл Міхан.

"Вакцина навряд чи буде на 100% ефективною для всіх хто її отримає. Тому щеплення потрібно буде робити 80-90% населення, щоб з'явився колективний імунітет. Однак, кількість людей, які повинні вакцинуватися, можна серйозно скоротити, наприклад, до 50-60%, якщо визначити пріоритетні вікові групи", - пояснив він.