15:55 / 25.09.2015 Экономика

Гірники Житомирщини повстали проти корупційних схем місцевої влади

Житомирщина відома своїми потужними підприємствами з видобутку та реалізації  щебеню, який є невід’ємною складовою більшості будівельних матеріалів. Сьогодні галузь переживає значне падіння попиту на щебінь, зумовлене важкою економічною ситуацією та заборонами на постачання продукції до Російської Федерації. Однак останні дії Житомирської Облради практично повністю перекрили кисень підприємствам з сотнями співробітників – замість того, щоб забезпечити їм підтримку.

Завдяки діяльності низки щебеневих заводів, обласний бюджет  поповнювався протягом багатьох років. Сьогодні ж дії місцевої влади, спрямовані на монополізацію і зосередження основного обсягу виробництва щебеню в руках однієї групи компаній «Юнігран», привели до колапсу у галузі. Житомирська Облрада нещодавно прийняла рішення про заборону використання окремої марки вибухівки, за допомогою якою проводяться видобувні роботи, аргументуючи ці дії  турботою  про екологічну безпеку регіону. Але насправді мета такої заборони – просування  на ринок промислових вибухових речовин приватного виробника «Юнігран сервис», що входить до групи компаній «Юнігран». Директором цієї компанії є Диняк Сергій Васильович, який за сумісництвом є депутатом Житомирської Облради та членом комісії з питань Чорнобильської катастрофи, екології та використання природних ресурсів. Він і є ініціатором  цього неправомірного рішення в раді. Результатом його може (і напевно, буде) стати взяття під контроль одного об'єднання цілої галузі економіки області, що суперечить  правилам вільної конкуренції та  законодавству України. Активну допомогу в реалізації  злочинної схеми по монополізації  ринку Житомирщини надає керівництво  ПрАТ «Західукрвибухпром» (Житомир) в особі  директора Горби В.С.. Дане підприємство  перебуває в змові з   ТОВ «Юнігран –Сервіс» і також являється виробником промислової  вибухової речовини в м. Коростень.

Треба сказати, що ця спроба – не єдина: не так давно були намагання до рейдерського захоплення декількох підприємств, внаслідок чого робота майже десятка кар'єрів і заводів була вимушено припинена на цілих півроку.

Колективи місцевих гранітних кар'єрів і щебеневих заводів занепокоєні економічно та юридично необґрунтованими діями окремих представників місцевої влади та висловили свій протест у звернені до голови Житомирської обласної адміністрації Французу Віталію Йосиповичу.