14:02 / 10.06.2015 Экономика

Нафтотрейдери можуть на хвилі паніки підвищити ціни на бензин

Увечері в понеділок, 8 червня, під Києвом сталася пожежа на нафтобазі "БРСМ-Нафта", розташованій у селі Крячки, неподалік від Василькова. Загоряння було настільки інтенсивним, що за ніч пожежним не вдалося впоратися із вогнем. Вранці 9 червня на палаючій нафтобазі стався потужний вибух.Читайте також: У Порошенка спростовують заяви про теракт на нафтобазі під Васильковом

Унаслідок пожежі та вибуху загинули п'ятеро людей, більше десяти було травмовано. Серед загиблих і травмованих є рятувальники. 

Близько обіду рятувальники припинили гасити пожежу нафтобази, оскільки не могли підступитися до її осередку. Лишалося тільки чекати, поки паливо вигорить і знизиться температура. Водночас пожежу намагалися гасити з гелікоптерів. За останніми даними, пожежники частково локалізували пожежу. Принаймні, небезпека розповсюдження вогню на сусідню нафтобазу "КЛО" та військову частину була припинена.

Експерти кажуть, що пожежа на "БРСМ-Нафта" стала найбільшою за всю історію України і принесла компанії рекордні збитки, інформує ТСН. За різними даними, у резервуарах нафтобази зберігалося від 11-то до 15 тисяч тонн нафтопродуктів. Водночас у порівнянні з масштабами загального споживання українцями палива, ця цифра виглядає не дуже великою.

Богдан Соколовський, уповноважений екс-президента Віктора Ющенка з енергетичної безпеки:

- На ринок нафтопродуктів ця пожежа майже не вплине, тому що навіть в офіційних даних (хоча вони неправильні) Україна за рік споживає майже 8,5 млн тонн нафтопродуктів. Як сказав міністр, ще 2 млн тонн ми споживаємо неофіційно, тобто нелегально. Виходить ті обсяги, які там згоряють сьогодні у Василькові - це дуже мало і на загальні обсяги майже не вплине.

Я не заперечую проти такого варіанту, що гравці ринку нафтопродуктів скористуються панікою та підвищать ціни на бензин. Так може бути. Але це дуже легко виявляється, відкривається. А чи станеться це, чи ні - побачимо. Насамперед це має відчути столиця, якщо таке буде. Я не бачу такого сценарію, але таке цілком може бути.

Олександр Сергієнко, економіст, голова "Інституту міста":

- Конкуренти можуть заткнути цю дірку, а це, наскільки мені відомо, 6% запасів пального (того, що горіло на нафтобазі "БРСМ"). В принципі, це мізерна величина.

До того ж зараз люди набагато менше їздять і попит вже зовсім інший.

Але хтось недобросовісний зможе скористатися цим, а хтось навпаки буде завозити більше пального і за рахунок цього підніме свої прибутки.

Пожежа навіть на дуже великій базі пального не повинна критично відбитися на всій Україні.

ТЭГИ: