13:23 / 22.05.2015 Экономика

Правозахисник через суд намагатиметься скасувати тариф на газ для населення

Під час ухвалення зазначеної постанови НКРЕКП порушила принципи державного регулювання цін/тарифів, закріплені законом "Про житлово-комунальні послуги".

Голова Чугуївської правозахисної групи (Харківська обл.) Роман Лихачов звернувся до Окружного адміністративного суду Києва з позовом до Нацкомісї з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), в якому вимагає скасувати підвищення тарифів на газ для населення.

"Вимагаю визнати постанову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг "Про встановлення роздрібних цін на природний газ, який використовується для потреб населення" № 583 від 3 березня 2015 р. протиправною та скасувати (її - ІФ)", - йдеться в позові, копію якого має агентство.

На думку Р.Лихачова, під час ухвалення зазначеної постанови НКРЕКП порушила принципи державного регулювання цін/тарифів, закріплені законом "Про житлово-комунальні послуги". Він вважає тарифи економічно необґрунтованими. У своєму позові правозахисник вказує також, що встановлений Кабміном прожитковий мінімум і мінімальна заробітна плата не дозволяють громадянам оплачувати нові тарифи на газ, визначені НКРЕКП.

Як повідомлялося, 3 березня НКРЕКП підвищила мінімальний тариф для населення на газ, використовуваний для опалення, в 3,3 раза (на 1791 грн за 1 тис. куб м) - до 3600 грн за 1 тис. куб. м. Така ціна діятиме на обсяг до 200 куб. м на місяць і лише в опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня).

Обсяг понад 200 куб. м на місяць, а також спожитий не в опалювальний сезон газ оплачуватиметься за ціною 7188 грн за 1 тис. куб. м.

Ціна газу, використовуваного населенням для приготування їжі та підігрівання води, зросте з 1182 грн за 1 тис. куб. м до 7188 грн за 1 тис. куб м.

За відсутності лічильників населення платитиме за газ єдину ціну 7188 грн за 1 тис. куб. м.

У середньому ціна на газ для населення підвищилася на 285%, що відповідає положенням меморандуму між Кабінетом Міністрів України з Міжнародним валютним фондом.