13:05 / 20.05.2015 Экономика

Війна - прибутковий бізнес для можновладців

Будівництво, транспортування та встановлення одного опорного пункту у вигляді чотири- або восьмигранного блок-посту на кордоні з «ДНР» та «ЛНР» становить 2,5 мільйони гривень.

Такі дані начальника групи оперативного забезпечення сектору «М» полковника Мамеліна щодо вартості оборонних споруд навів маріупольський сайт «0629». Про це пише журналист сайту «Наші гроші».

В Маріуполі було встановлено подібний пункт виробництва фірми «Азовстальстрой» брата екс-губернатора Донеччини Олексія Тарути. Щоб зрозуміти здивування журналістів, варто зазначити, що аналогічний  блок-пост з конструкцій фірми «Hesco» вартує $6 тис (ФОТО 2). Це всього 120 тисяч гривень на наші гроші, тобто у 20 разів дешевше від бетонної споруди Тарути. Дешевизна забезпечується за рахунок простоти конструкції: це мішки у металевій сітці, які засипаються землею або щебнем (ФОТО 3).

Але цю «дешевку» від американців українська влада нещодавно фактично викинула з країни під неймовірним приводом – це задорого. Пояснюючи відмову прийняти конструкції «Hesco», МВС заявило, що «подібна продукція виробництва Hesco Defensisve Barriers (США) має дещо кращі характеристики, однак істотно дорожче».

На жаль, із прес-релізу МВС незрозуміло «дорожчими від чого» є американські конструкції. Звісно, що після такого прийому американці розвернули свій товар і відправили його Саудівській Аравії, яка саме зараз веде військову операцію проти терористів у Йемені. І тепер там з них будуть зводити подібні конструкції.

Можна було б дорікнути, що журналісти порівнюють бетонну споруду з мішечно-арматурною конструкцією, яку наповнюють землею та від куль і гранат захищає однаково, а захист від Hesco можна розгорнути за кілька хвилин навіть без спецтехніки, а потім згорнути і перевезти на нове місце встановлення, тоді як блок-пост Тарути важить десятки тонн і його так запросто не виготовиш, не встановиш і не перевезеш. Саме тому, було знайдено розрахунки вартості виготовлення бетонних виробів. Виходить 120-200 тисяч гривень. Тобто у 10-20 разів дешевше від тарутинського виробу.

Журналісти просять читачів, які мають відношення до будівництва, самостійно прикинути вартість виготовлення маріупольського блок-посту.

За $100 тисяч можна купити шикарний дизайнерський будинок, або навіть літак (ФОТО 5, 6,7).  Отже питання питання щодо вартості блок-постів адресується не тільки їх виробнику, але й голові уряду Арсенію Яценюку. Оскільки мова йде про окремий випадок.

Річ у тім, що Кабінет міністрів нещодавно виділив 850 млн грн. на будівництво укріплених споруд на кордоні з ДНР і ЛНР. Значна частина цих коштів виділена саме на будівництво блок-постів, подібних до маріупольського. На жаль, у «Віснику державних закупівель» відображено ще не всі тендери, але очевидно, що для різних куточків Луганської і Донецької областей купуються конструкції в однакову ціну: від 2,4 до 2,5 млн грн. (різниця цін може пояснюватись вартістю транспортування від місця виготовлення бетонних споруд на заводі Тарути у Маріуполі до місця встановлення).

Є надія, що урядовці зможуть пояснити кошторис блок-посту у розмірі 2,5 мільйони гривень. Відразу пропонуються варіанти пояснень:

- Полковник Мамелін помилився – 2,5 млн грн. виділяється на блок-пост не з однієї, а кількох бетонних та інших конструкцій (перелік і вартість додається);

- Сайт «0629» помилився на один нуль – полковник говорив про вартість блок-посту у розмірі 250 тисяч гривень;

- У «Віснику державних закупівель» взагалі йдеться не за блок-пости від Тарути, а геть інші речі (перелік і вартість додається);

- Усе це брехня. Кошториси і бухгалтерія це така складна річ, що фахово і безпомилково розібратись у цьому можуть тільки уповноважені урядом експерти з засекреченого списку, а всі порівняння та гуглорозшуки ллють воду на мельницю російської пропаганди.

Після опублікування цієї інформації прес-служба Міністерства оборони повідомила, що «2,5 мільйонів гривень коштує будівництво вогневого опорного пункту, зосередженого на ділянці 40 га». Як вказано у повідомленні, для спорудження такого пункту «необхідно 42 тонни арматури різного розміру, десятки тонн бетону, 35 кубометрів кругляка, 450 кубометрів дошки, 90 готових залізобетонних конструкцій та ін.» (ФОТО 8). Відтак у Міноборони вважають, що інформація, яку цитували «Наші Гроші» з сайту «0629», не відповідає дійсності.

«На представленому зображенні журналіст презентує облаштовану вогневу точку як цілий вогневий опорний пункт та приписує лише одному елементу вартість усієї будівлі в цілому», – вказує прес-служба МО.