07:33 / 13.06.2024 Экономика

Україна готує приватизацію 20 великих держкомпаній, – NYT

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Уряд України влітку планує виставити на аукціон майже 20 державних компаній, щоб виручити від їхнього продажу кошти на фінансування армії та підтримку економіки. Про це пише The New York Times.

За словами джерел видання, у 2024 році бюджету країни бракує на військові видатки $5 млрд. Заступник міністра економіки України Олексій Соболєв підтвердив газеті плани приватизації та сказав, що зараз владі "потрібні інші способи отримання грошей, щоб зберегти макроекономічну ситуацію стабільною".

Серед великих активів, які виставляються на продаж, - готель "Україна" та гірничо-хімічна компанія United Mining and Chemical Company (UMCC). Стартова ціна готелю - $25 млн. Ціна UMCC - $100 млн.

Продати UMCC намагалися тричі до початку 2022 року, тоді причиною скасування аукціонів стали пандемія та відсутність учасників. UMCC є одним із найбільших у світі виробників титану, металу, що використовується у літаках та медичних імплантатах. Четвертий продаж компанії відбудеться восени. За словами джерел NYT, зацікавленість висловили сім інвесторів.

У матеріалі зазначається, що українській владі важливо "не зайти так далеко" у процесі приватизації, оскільки громадяни "стурбовані тим, що продаж може стати об'єктом всепроникної корупції".

Керуючий директор київської інвестиційної компанії Dragon Capital Євген Баранов сказав NYT, що приватизація може бути успішною лише тоді, коли держава зможе надати гарантії та компенсації потенційним покупцям. За даними видання, влада України поставила собі "скромну мету" продати активи на суму майже $100 млн, щоб не відлякати інвесторів.

Глава Фонду держмайна України Віталій Коваль у квітні заявляв, що "велика приватизація" планується у другій половині 2024 року. За його словами, цього року планується продати майже 1 тис. держоб'єктів і за підсумками 2024 року поповнити бюджет України на 4 млрд грн.

З вересня 2022 року, після підписання відповідного закону, в Україні розпочалася масова приватизація. У 2023 році Фонд держмайна України залучив 3,5 млрд грн при запланованих 6 млрд грн.

Сьогодні державі належать 3100 компаній, а залишити планують 100.

Підготував: Сергій Дага