13:15 / 02.04.2024 Экономика

Потрібно економити резерви: у НБУ зробили заяву щодо підтримки курсу гривні до долара

Фото: Андрій Пишний

Національний банк України продає долари з резервів, щоб компенсувати структурний дефіцит валюти під час війни. Водночас для стабільності використовуються і інші механізми, один з яких - облікова ставка. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний у Facebook.

Як зазначив Пишний, з початку повномасштабного російського вторгнення на валютному ринку України є структурний дефіцит валюти і "без втручання НБУ курсова динаміка перетворилася б на хронічну девальвацію".

"Щоб не допустити цього, НБУ збалансовує валютний ринок, продаючи валюту з міжнародних резервів. Курсова стійкість та двосторонні коливання курсу важливі як для збереження помірної інфляції, так і для захисту міжнародних резервів. За хронічної ж девальвації в людей буде постійний стимул купити валюту, що виснажуватиме резерви", - написав він.

Водночас, як зазначив голова НБУ, міжнародні резерви України є вичерпними. Вони ж необхідні для нормального функціонування економіки та забезпечення потреб оборони, ураховуючи значну відкритість нашої економіки. В таких умовах війни необхідна серйозна "подушка безпеки".

Щоб контролювати попит на іноземну валюту й економити резерви, гривня має бути цінною, пояснив Пишний. Для цього й потрібна відносно висока облікова ставка. Разом з іншими інструментами вона стимулює банки конкурувати за вкладників і пропонувати привабливі ставки за депозитами.

"Якщо ставки за гривневими депозитами та ОВДП є привабливими, людина готова зберігати частину коштів у цих інструментах замість того, щоб купувати валюту. Це, відповідно, зменшує тиск на резерви", - додав він.

Підготував: Сергій Дага