12:18 / 01.04.2024 Экономика

В Міноборони України розповіли, як розподіляють бюджет-2024

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Понад 70% бюджету Міністерства оборони України на 2024 рік піде на виплати українським військовим. Ще 20% - на закупівлю озброєння. Про це розповів заступник міністра оборони України Юрій Джигир, пише Армія Inform.

За словами Джигира, бюджет міністерства можна умовно розділити на три великі частини. Перша і найбільша - грошове забезпечення і бойові виплати військовим.

– У 2024 році на це виділено асигнування в сумі 862,6 млрд гривень, що становить понад 70% бюджету. Цей блок включає грошове забезпечення військових, виплати загиблим, виплати за поранення, за перебування на першій і на другій лінії бойового зіткнення, харчування особового складу, речове забезпечення, винагороду за знищену техніку, – розповів Джигира.

Друга за розміром частина бюджету, як зазначив заступник міністра, - це закупівля озброєння та військової техніки. На ці потреби передбачено 20% коштів.

– Тобто 20% - це певний натівський бенчмарк для видатків на військове обладнання. Зважаючи на війну в Україні, деякі наші сусіди, які також межують з країною-агресором, в останні роки витрачають на озброєння та військову техніку принципово більшу частку. Суми, словом, показові, – зазначив чиновник.

І третя частина, за його словами, - це експлуатаційні видатки. Вони включають закупівлю палива, підготовку війська, комунальні платежі, поточний ремонт.

– Це все гроші, передбачені державним бюджетом. Проте цьогоріч маємо додаткові кошти, зокрема ті, які виділив уряд із резервного фонду, – зазначив Юрій Джигира.

Раніше BAGNET повідомляв, що штраф за неявку до ТЦК за повісткою становитиме 100 тис. грн. 

Підготував: Сергій Дага