10:24 / 27.03.2024 Экономика

Світовий банк надав Україні 1,5 млрд доларів на підтримку держбюджету і відновлення, – Мінфін

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Рада директорів Світового банку ухвалила рішення про надання Україні 1,5 млрд доларів у рамках позики на підтримку політики розвитку та відновлення (DPL). Ці кошти будуть спрямовані на підтримку держбюджету та відновлення економіки. Про це повідомило Міністерство фінансів України.

Гроші будуть надані під гарантії уряду Японії через Цільовий фонд Світового банку ADVANCE Ukraine на суму 984 млн доларів США та під гарантію Великої Британії на суму 516 млн доларів США.

Очікується, що ці кошти надійдуть до держбюджету України до кінця березня цього року. Глава Мінфіну Сергій Марченко підкреслив, що Світовий банк, Японія та Велика Британія є ключовими партнерами України, що надають безпрецедентну підтримку від перших днів повномасштабного вторгнення.

– З огляду на виклики спричинені повномасштабною збройною агресією росії, забезпечення потреб наших громадян є пріоритетом українського уряду. Залучені кошти будуть спрямовані на підтримку державного бюджету України та відновлення економіки, фінансування першочергових соціальних і гуманітарних видатків держбюджету, – зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Водночас з метою зниження вартості обслуговування кредитних зобов’язань України у межах позики DPL2024 на найближчі роки, з японських коштів угодою про позику DPL передбачена капіталізація відсотків у сумі 99,54 млн доларів США.

BAGNET нагадує, 26 березня Україна отримала від Міжнародного валютного фонду 880 млн доларів. Це третій транш фінансової підтримки в межах програми розширеного фінансування EFF.

Підготував: Сергій Дага